ΠτΔ: Ανοικτή πληγή στην Ευρώπη το Κυπριακό – Οι αναφορές στο δείπνο ΕΕ-ΝΑΤΟ
Στο Κυπριακό ως μια ανοικτή πληγή στην Ευρώπη θα αναφερθεί απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο δείπνο ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, και θα τονίσει πως η επίλυση του θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, από τη Μαδρίτη, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ισπανού Πρωθυπουργού κ. Πέδρο Σάντσεθ, θα συμμετάσχει στο ευρώ-ατλαντικό δείπνο εργασίας που παρατίθεται προς τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διεξάγεται στην ισπανική πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ηγέτες, να τοποθετηθεί καταθέτοντας τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, στη βάση, μεταξύ άλλων, του σεβασμού της αυτονομίας λήψεως αποφάσεων και των διαδικασιών των δυο οργανισμών, υπό το φως των τεκτονικών αλλαγών και των νέων προκλήσεων που προκύπτουν συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι νέες αυτές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο σε πτυχές της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά εκτείνονται και στους τομείς των υβριδικών απειλών και κυβερνοεπιθέσεων, της ενεργειακής ασφάλειας, της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και του Μεταναστευτικού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει τη θέση της Κύπρου ότι, δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης γεωπολιτικής της βαρύτητας, η ΕΕ δύναται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αναχαίτισης απειλών στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και να αναζητήσει λύσεις για αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, με επίκεντρο τη διπλωματία και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Η αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ – η οποία δεν την εμποδίζει να συνεργάζεται κατά τρόπο συνεκτικό με το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους – δύναται να την καταστήσει έναν αποτελεσματικό πάροχο ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και πέραν αυτής.
Ο Προέδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει, επίσης, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δίκαιου και θα σταθεί στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων διεθνώς. Θα επαναλάβει δε πως το κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί μια ανοικτή πληγή στην Ευρώπη και ότι η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυσή του, σύμφωνα με τα όσα προστάζει τόσο το Διεθνές όσο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για την Κύπρο και τους Κύπριους, αλλά και για τη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».