Αν υπήρχε ενδεχόμενο να διεκδικήσει με αξιώσεις η Κυπριακή Δημοκρατία τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ δεν θα υπήρχε λόγος να μην το πράξουμε είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής απονομής των βραβείων ΘΟΚ και κληθείς να σχολιάσει αντίδραση από τον τέως Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη για τη διαχείριση της Κυβέρνησης σε σχέση με την Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν υπήρχε η οποιαδήποτε ευχέρεια η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, με τον κ. Δημητριάδη, μπορείτε να φανταστείτε οποιονδήποτε λόγο να μην το πράξουμε; Ανάμεσα σε πολλά άλλα δεδομένα, αν πετυχαίναμε ένα τέτοιο στόχο, ποιος θα ευνοείτο;
Θα χαιρετιζόταν το γεγονός ότι η Κυβέρνηση – διότι είναι οι Κυβερνήσεις που ψηφίζουν – πέτυχε έναν τέτοιο στόχο. Άρα, δεν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με οποιαδήποτε άλλη σκοπιά πέρα από το γεγονός να πετυχαίνουμε τους στόχους μας».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Δημητριάδη ότι έχει στοιχεία που μπορεί να τα προσκομίσει, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε Διπλωματικές Αποστολές, γίνονται συζητήσεις, ανταλλαγή υποστήριξης σε πολλά, είναι όλα αυτά που λαμβάνονται υπόψη. Και αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο, γιατί να μην το διεκδικήσουμε; Ανάμεσα σε άλλα, θα ευνοείτο από μια τέτοια εξέλιξη η δική μας Κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω άλλοι πώς προσεγγίζουν τέτοια θέματα, εμείς, όμως, δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με τις αιχμές που κάποιοι θέλουν να αφήσουν. Εμάς μας ενδιαφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να πετυχαίνει τους στόχους της. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον Βασίλη, είμαστε φίλοι με τον Βασίλη, γνωρίζω πάρα πολύ καλά, γενικότερα για την επιστροφή του στην Κύπρο, την παρουσία του που ήταν πετυχημένη στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, άρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση του με τον Ισπανό Πρωθυπουργό σήμερα και των δηλώσεων του περί πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Ήταν ξεκάθαρος. Συζητήσαμε συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δικής μας προσπάθειας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ισπανία είναι η προεδρεύουσα χώρα, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία, η προεδρία της έχει να διαδραματίσει ρόλο σε πολλά θέματα ανάμεσα στα οποία είναι ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης. Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, μια πάρα πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, επικεντρωνόμαστε στα επόμενα βήματα. Είναι η ώρα της διπλωματίας».