Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι κάποια στιγμή “πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να παίζουμε με τα σχέδια όσων θα ήθελαν πραγματικά την Κύπρο να τουρκοποιείται” και πρόσθεσε πως “θα πρέπει να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε αυτά σχέδια και για να το κατορθώσουμε δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με νομικίστικα επιχειρήματα, προκειμένου να αποφύγουμε το διάλογο”.
Σε εκτός κειμένου αναφορές, κατά το χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Πελενδρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «θα πρέπει να μπούμε στο διάλογο με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, κατοχυρωμένοι από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες που διέπουν ολόκληρη την Ευρώπη και τον ΟΗΕ», για να προσθέσει πως, «διεκδικώντας τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση που θα διασφαλίζει όσα έχουν συμφωνηθεί μέσα από το κοινό ανακοινωθέν».
Διαβεβαίωσε πως «ό,τι διεκδικήσαμε το έχουμε πάρει και είμαστε έτοιμοι για το διάλογο», συμπληρώνοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ένα διάλογο που να βοηθήσει στην επανένωση της πατρίδας μας και που θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες».
«Οι σημερινές συνθήκες», είπε, «η ανεύρεση υδρογονανθράκων, τα ενδιαφέροντα μεγάλων δυνάμεων του διεθνούς παράγοντα, αλλά και το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της ΕΕ και η ανάγκη που πλέον Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νοιώθουμε – ότι δηλαδή θα πρέπει να συνενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να ζήσουμε όχι στην ανασφάλεια, αλλά στην προοπτική που δημιουργεί η σταθερότητα – δημιουργούν, με τη συνένωση δυνάμεων, τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες, διότι για μένα και η διαφωνία αποτελεί ενίσχυση στις διαπραγματεύσεις που θα μπω».
Πρόσθεσε πως δεν θα μπει σε συγκρουσιακή πορεία με κανέναν, όποιος και αν το ζητά, όπως και αν το επιδιώκει, για τους όποιους δήθεν προσωπικούς λόγους. «Αυτή η ώρα, δεν είναι η ώρα των προσωπικών επιλογών. Είναι η ώρα της επιλογής της πατρίδας μας και πέραν από τον καθένα μας θα πρέπει να επικρατήσει αυτή η αγάπη προς την πατρίδα», είπε.
Συνέχισε λέγοντας: «Δεν είναι για τον Πρόεδρο, δεν είναι για τα κόμματα. Η διαίρεση δεν αφορά μόνο μια μερίδα του λαού, αριστερούς, δεξιούς, σοσιαλιστές, κεντρώους. Αφορά το σύνολο του πληθυσμού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Και πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι είμαστε πολύ μικρή χώρα, για να έχουμε την πολυτέλεια της διαίρεσης».
Είπε ακόμα πως «αυτό που απαιτείται από εμάς είναι μέσα από τις συνθήκες και τις πολιτικές, που αυτή τη στιγμή ξαναφέραμε το Κυπριακό στο παγκόσμιο ενδιαφέρον, να αξιοποιήσουμε την ανεύρεση των υδρογονανθράκων και του στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζουμε και να δώσουμε τη μάχη, για να μπορέσουμε να δώσουμε την ελπίδα και την προοπτική στα νιάτα, στους νέους μας, σε αυτούς που θα κληροδοτήσουμε, και το ερώτημα είναι τί θα κληροδοτήσουμε αν δειλιάσουμε από φόβο ότι μπορεί οι θέσεις τάχα της Τουρκίας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας να ληφθούν υπόψη».
Όπως σημείωσε, «δεν θα είμαστε απόντες, αλλά ενωμένοι θα είμαστε παρόντες και με τη βοήθεια πολλών άλλων θα δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε αυτά που θα ικανοποιούν και τις αξιώσεις, και τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων».