Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία εδώ και 40 χρόνια κατέχει μέρος της Κύπρου και οι θέσεις της παρακωλύουν την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ευχήθηκε στο λαό υπομονή και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2014 θα αποτελέσει τη βάση για την αναγέννηση της οικονομίας και γενικότερα του εκσυγχρονισμού του κράτους.
Σε δηλώσεις του ύστερα από τον εορτασμό των Θεοφανείων στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εύχομαι να επικρατήσει το δίκαιο, οι αρχές και οι αξίες αλλά και η λογική τόσο στα έθνη όσο και στους ηγέτες, ιδιαίτερα εκείνων των εθνών που φέρουν το βάρος να δημιουργήσουν τις προοπτικές ειρήνης. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος αναφερόμενος βεβαίως στην Τουρκία, η οποία εδώ και 40 τόσα χρόνια κατέχει την πατρίδα μας και εξαιτίας των θέσεων της παρακωλύει την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, έτσι ώστε να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συμβιώσουν, να συνδημιουργήσουν και μέσα από την ειρήνη να ζήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Εύχομαι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ό,τι καλύτερο, ιδιαίτερα υπομονή στο λαό γιατί δεν γίνονται θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη”. Η οικονομική κατάσταση της χώρας “ήταν τραγική, σταδιακά μεταβάλλεται και ευελπιστώ ότι το 2014 θα αποτελέσει τη βάση πια για την αναγέννηση και της οικονομίας και γενικότερα του εκσυγχρονισμού του κράτους», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τα ταξίδια που αναμένεται να πραγματοποιήσει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού εντός του έτους, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων και αρκέστηκε να πει «όταν υπάρχει (κάτι) θα το ακούσετε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε παραστεί με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, τον Υπουργό Αμυνας και άλλους επισήμους στους εορτασμούς των Θεοφανείων που ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα. Της λειτουργίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα και του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου.
Ακολούθησε ο μέγας αγιασμός και στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή προς το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Έντεκα άνθρωποι αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πάρουν τον σταυρό που έριξε στη θάλασσα ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ στον ουρανό αφέθηκαν ελεύθερα άσπρα περιστέρια.