Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε σήμερα ότι παρά την κάποια πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στο περιουσιακό παραμένουν ουσιώδεις διαφορές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων διεξήχθη σε θετικό κλίμα.
Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ερωτηθείς αν συζήτησαν το περιουσιακό είπε ότι «από τα δυσκολότερα βεβαίως κεφάλαια. Γενικά η συνάντηση ήταν μέσα σε ένα θετικό κλίμα, δεν μπορώ να πω ότι, παρά τις διαφορές μας, υπήρξε οξύτητα. Και παρά την κάποια πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στο περιουσιακό παραμένουν ουσιώδεις διαφορές».
Κληθείς να αναφερθεί σε αυτές τις διαφορές και ερωτηθείς αν πρόκειται για διαφορές ουσίας ή και φιλοσοφίας, ο Πρόεδρος είπε «και ουσίας», ενώ ερωτηθείς είπε ότι έχει ήδη ξεκαθαριστεί «πως τον πρώτο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης. Εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα είναι σε μια σειρά θεμάτων, δηλαδή, το ποιοι δικαιούνται, το ποιοι αποκλείονται, το πώς υπολογίζεται η ανάπτυξη, κατά πόσο είναι σημαντική ή όχι».
Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης στο περιουσιακό εφόσον δεν έχει συζητηθεί το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα δύο είναι αλληλένδετα. Εάν παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα αρχών, σημαντικών θεμάτων στο περιουσιακό, και πάλι θα είναι συνδεδεμένα με τις εδαφικές αναπροσαρμογές».
Σε ερώτηση είπε ότι «για να ολοκληρωθεί η όλη διευθέτηση του περιουσιακού θα πρέπει να συνδεθεί και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές».
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των πολιτικών κομμάτων για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «η πρόθεση μου είναι να αποστείλω σήμερα ή αύριο, το αργότερο τη Δευτέρα, την πρόταση μου για τη σύσταση, τη νέα σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου και τους όρους κάτω από τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει ένα Εθνικό Συμβούλιο και εν συνεχεία θα συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο, εφόσον οι αρχηγοί των κομμάτων θα αποδεχθούν κάποια θεμελιώδη θέματα λειτουργίας ενός Συμβουλευτικού Σώματος».
Σε ερώτηση εάν η πρόταση του περιλαμβάνει κάποιο σύμφωνο εχεμύθειας, ο Πρόεδρος είπε ότι περιλαμβάνει «ένα πρωτόκολλο τιμής. Δηλαδή κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν περί απορρήτων εγγράφων στη Δημόσια Υπηρεσία δεν θα γνωστοποιούνται για να υπάρχει και η ελευθερία αν μη τι άλλο για τα όσα κατατίθενται, για να υπάρχει αν μη τι άλλο ελεύθερος διάλογος.
Οι Πρόεδροι των κομμάτων θα έχουν κάθε δυνατότητα να εκφράζουν τις θέσεις που οι ίδιο πρεσβεύουν, αλλά όχι τις θέσεις των άλλων ή τι συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο ή να δημοσιοποιούν έγγραφα. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει με εποικοδομητικό τρόπο. Το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι πηγή προπαγάνδας των θέσεων είτε της μιας είτε υπόσκαψης της άλλης πολιτικής δύναμης. Θα πρέπει με αίσθημα – και θέλω να πιστεύω ότι το διαθέτουν όλοι – εθνικής ευθύνης, να δούμε πώς μπορεί συμβουλευτικά να βοηθήσουμε ώστε και ο Πρόεδρος. ενισχυμένος με τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων, να μπορεί να προβάλει προς τους τρίτους, προς τους Τουρκοκύπριους, προς οποιουσδήποτε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς οι οποίες να εδράζονται στα θέματα αρχής κ.ο.κ.».
Ερωτηθείς αν στην επόμενη συνάντηση το περιουσιακό θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, θα είναι η υπηκοότητα, η ιθαγένεια, οι βασικές ελευθερίες».