O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στην Αντικατοχική Πορεία Μορφιτών, στον Αστρομερίτη διαβεβαίωσε ότι, θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και θα κάνουμε τον πάν για να επανενώσουμε τον τόπο μας…
«Είμαι σίγουρος και θέλω να σας βεβαιώσω, για τούτο: Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Θα κάνουμε το παν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Θα μετατρέψουμε το κράτος του ‘60 σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με μια Δημόσια Υπηρεσία που να μπορεί πραγματικά να επιτελεί το έργο για το οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσει. Θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Θα καταργήσουμε τις γραφειοκρατίες, θα ενοποιήσουμε υπηρεσίες, θα νοικοκυρευτούμε», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Παράλληλα διακήρυξε την επιθυμία και τη θέλησή του για συμπόρευση όλων σε μια νέα εποχή, που θα αφήσει πίσω της το διχαστικό παρελθόν, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, τους δογματισμούς, τις αυτοκαταστροφικές ιδεοληψίες και τις αδιέξοδες πολιτικές. Μία εποχή, όπως είπε, εθνικής συνεννόησης, κοινωνικής συναίνεσης, πολιτικής τόλμης, συλλογικής διακυβέρνησης, μεταρρυθμιστικής πνοής.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ξεκάθαρες θέσεις με βάση τις οποίες θα διαπραγματευτεί το Κυπριακό στα πλαίσια μιας διαδικασίας που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη έτσι ώστε να δημιουργεί καλές προϋποθέσεις επιτυχίας.
Όπως εξήγησε οι θέσεις αυτές περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένης και της άσκησης του δικαιώματος της επιστροφής, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η λύση του κυπριακού, πρόσθεσε, πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κοινοτικό δίκαιο. Το κυπριακό κράτος, είπε επίσης, πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ακόμα ότι η λύση πρέπει να κατοχυρώνει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας, να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να συμβιώσουν και να αναδημιουργήσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Η λύση, συμπλήρωσε, πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.
«Την ίδια ώρα, θα πρέπει να υπολογίζει και να αξιοποιεί τα νέα στρατηγικά δεδομένα που δημιουργούνται στην Κύπρο και στην περιοχή μας καθώς, βεβαίως, και την ιδιότητά μας ως κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προτού προχωρήσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων, να επέλθει συμφωνία επί της διαδικασίας και μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις, στοχεύοντας στην ουσία και την ουσιαστική επίτευξη προόδου, μακριά από ασφυκτικά ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα και την όποια επιβολή επιδιαιτησίας.
« Έχω διορίσει ως διαπραγματευτή έναν έμπειρο και πολύ ικανό διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος θα είναι πλήρως αφοσιωμένος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Οι δύο διαπραγματευτές θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ουσιαστική πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, έτσι ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία το χρονικό σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά σημασία έχει οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν να έχουν καλές προϋποθέσεις επιτυχίας και, βεβαίως, να υπάρχει βούληση λύσης και από τις δυο πλευρές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε έκκληση στην Τουρκία αλλά και τους Τουρκοκύπριους να επιδείξουν την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα και να καταστούν εταίροι στην προσπάθεια για την επανένωση. Χαιρέτισε παράλληλα την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του για τη διεξαγωγή συναντήσεων με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες είναι αποφασισμένος να εργαστεί ακούραστα και με αποφασιστικότητα για μια λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατίας όσο και στο ψευδοκράτος, ανέφερε ότι και στις δύο περιπτώσεις το Κυπριακό δεν βρισκόταν στα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης των προεκλογικών διαλόγων. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα δυναμική που να ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού».
Ο Πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφεύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.
«Υπάρχουν δυστυχώς γεγονότα που δεν μπορεί να τα παραγνωρίσει κανείς. Αλλά ταυτόχρονα, και το τονίζω, αυτά τα γεγονότα δεν θα μας κάμψουν και δεν θα μας οδηγήσουν σε αποδοχή της όποιας λύσης. Συνεπώς, μια συνολική διευθέτηση όχι μόνο είναι επιθυμητή, αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω», είπε.
Αναφέρθηκε παράλληλα στις εξελίξεις στην περιοχή της Κύπρου, με γεγονότα στην Τουρκία, τη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, σημειώνονται ότι αναδεικνύουν το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή και αναβαθμίζουν την στρατηγική της.
«Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το γεγονός ότι συνιστούμε βασικό σημείο σταθερότητας στην περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που σήμερα αναγνωρίζονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι αυτό το ρόλο που προβάλλουμε σήμερα, είναι αύτη τη στρατηγική σημασία της Κύπρου που προτάσσουμε κι αυτήν που αξιοποιούμε», είπε.
Σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, κατέθεσε την πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία, όπως είπε, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται, γίνεται από όλους διεθνώς αποδεκτή.
«Χωρίς να θέλω να καλλιεργήσω την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε προ του σταδίου επιτυχίας του στόχου, αλλά και για να διασκεδάσω τις ανησυχίες περί δήθεν Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού, πρέπει να πω ότι η πρότασή μας ερμηνεύεται ως απτή ένδειξη της θέλησής μας να εξέλθει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργήσει συνθήκες που θα δώσουν ώθηση και νέα δυναμική στις προσπάθειες για συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε.
Τόνισε ότι η στόχευσή της Κυβέρνησης είναι η συνολική επίλυση του προβλήματος και ότι ο λόγος που υπέβαλε την πρόταση για την Αμμόχωστο είναι γιατί θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής ανάμεσα στους πολίτες και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για επιστροφή. Για επιστροφή και στη Μόρφου, πρόσθεσε.
«Για να διακηρύξουμε όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί, ότι η πορεία μας δεν σταματά μέχρι το οδόφραγμα της Ζώδιας. Η πορεία μας θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε στη Μόρφου. Μέχρι να φτάσουμε στην εκκλησία του Αγίου Μάμα και ελεύθεροι, πια, να την λειτουργήσουμε και πάλι. Σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και ενότητας.»
Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική και καθολική συστράτευση όλων ανεξαίρετα, αφού κανείς δεν υστερεί από άλλους σε πατριωτισμό, κανείς δεν επιθυμεί να δει την πατρίδα μας να διχοτομείται, κανείς δεν θέλει να δει τον Ελληνισμό να αφανίζεται από τις πατρογονικές του εστίες.
Αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία, ο Πρόεδρος είπε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης.
«Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον Κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης», είπε.
Πρόσθεσε δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα όσα οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι, υπεύθυνες συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, με τη συμπεριφορά τους υποδεικνύουν στους πολιτικούς, με μια υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά που τους δίνει την εντολή να συμπεριφερθούν κατ´ ανάλογο τρόπο.