Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε ότι καθημερινά εντείνει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό.
Στην ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στο Παλαιχώρι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ευρισκόμενος στην ηρωοτόκο κοινότητα του Παλαιχωρίου συναισθάνεται απόλυτα το βάρος της ιστορικής του ευθύνης.
«Και η ευθύνη είναι βαριά γιατί είναι η δική μας πατρίδα που βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή. Για αυτό, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο καθημερινά εντείνει τις προσπάθειές του, έτσι ώστε «άμεσα να βρεθούμε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών και μέσω του διαλόγου, με πυξίδα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να είναι μετά και από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, να φτάσουμε στο επιθυμητό, στην απελευθέρωση, στην επανένωση, σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».
Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή συνθήκες ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας, να είναι οι Κύπριοι πολίτες μιας χώρας κανονικής, χωρίς πολίτες που στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που να είναι χώρος ειρήνης και δημιουργίας, και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία.
«Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας το δικαίωμα να ζουν χωρίς τον φόβο για το αύριο», είπε.
Ο Κυριάκος Μάτσης και οι ήρωές μας, πρόσθεσε, οι αγώνες και οι θυσίες τους «ορίζουν αυστηρά το δικό μας χρέος για την πατρίδα και το πλαίσιο των προσπαθειών μας».
Σημείωσε ότι οφείλουν στον Κυριάκο, σε όλους αυτούς, που με τη θυσία τους οδήγησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουν στις νέες γενιές να αγωνιστούν για μια ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα.
«Δεν θα σταματήσουμε, λοιπόν, τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανένωση η οποία θα διασφαλίζει τη νομιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου», ανέφερε.
Μιλώντας για τον Κυριάκο Μάτση, αναφέρθηκε στον αγώνα και τα ιδανικά του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59, μέχρι την 19η Νοεμβρίου του 1958. Εκείνη τη μέρα το κρησφύγετό του στο Δίκωμο περικυκλώθηκε από τους Βρετανούς. Στο κάλεσμα τους να παραδοθεί, επιλέγει να απαντήσει πως αν βγει, θα βγει πυροβολώντας.
Οι Βρετανοί, σημείωσε, δείχνοντας το σκληρό και απάνθρωπό τους πρόσωπο ανατινάζουν το κρησφύγετο ρίχνοντας χειροβομβίδες.
«Ο Κυριάκος γίνεται ολοκαύτωμα και η ψυχή του περνά στον κόσμο των αθανάτων. Ήταν μια συνειδητή απόφαση του Κυριάκου. Γνώριζε, πίστευε πως η ελευθερία χρειάζεται θυσίες, κερδίζεται με αίμα. Εξάλλου, αφιέρωσε τη ζωή του στο να γράφει για το ιδανικό της ελευθερίας και απέδειξε τα λόγια του με πράξεις, με τη θυσία της ίδιας του της ζωής», ανέφερε.