Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Επίσημο Δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
Η Ναυτιλία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη σταθερότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως προς τον σκοπό αυτό η Ναυτιλία αποτελεί μέρος των τριμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες.
Στον χαιρετισμό του στο Επίσημο Δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις διεθνείς δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της κυπριακής ναυτιλίας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές του ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».
Η ναυτιλία, πρόσθεσε, εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους ηγετικούς τομείς της οικονομίας μας και καθοδηγεί την Κύπρο στην ανάκαμψη, και χαρακτήρισε τον τομέα της κυπριακής ναυτιλίας ως αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας.
Σημειώνοντας ότι η κυπριακή ναυτιλία λειτουργεί μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εισάγει εκείνους τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προστασία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση αυτού του σημαντικού τομέα.
Επισήμανε εξάλλου «την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη Ναυτιλία» και διαβεβαίωσε ότι «η συνεργασία που υφίσταται μέχρι σήμερα μεταξύ της Κυβέρνησης και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενδυναμωθεί περαιτέρω».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το φετινό Επίσημο Δείπνο του Επιμελητηρίου πραγματοποιείται σε καιρούς, όπου «έχει δημιουργηθεί μια θετική δυναμική τόσο σε ό,τι αφορά τις συνεχείς μας προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στις εξελίξεις στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων.
Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην άρση των τουρκικών απαγορευτικών μέτρων σε κυπριακά πλοία, μια εκκρεμούσα υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι «είναι προσωπική μου άποψη ότι η Ναυτιλία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη σταθερότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» και επισήμανε ότι προς τον σκοπό αυτό «η Ναυτιλία αποτελεί μέρος των τριμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Είναι σαφές πως μέσω ευφυούς σχεδιασμού και στρατηγικών συμμαχιών, ο τομέας της Ναυτιλίας θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις κοινές προσπάθειες για δημιουργία νέου, πιο αποτελεσματικού και αειφόρου μοντέλου στην περιοχή», είπε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.