Πρόεδρος: Η Αστρονομία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην καινοτομία και στο ερευνητικό πεδίο

Με μια εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του αστροφυσικού της ΝΑΣΑ Θανάση Οικονόμου,Υπουργών, βουλευτών, ξένων Πρέσβεων και πλήθους κόσμου, η Κύπρος γιόρτασε για πρώτη φορά επίσημα την Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας .

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τηλεσκόπια βρίσκονταν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφηση από μικρούς και μεγάλους, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θαύμασε το φεγγάρι. Αργότερα, όταν έδυσε για τα καλά ο ήλιος, ο κόσμος γνώρισε από κοντά τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, μαζί με τρεις από τους δορυφόρους του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του είπε ότι η επιστήμη της αστρονομίας ανοίγει νέους ορίζοντες με διαστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί, προσθέτοντας ότι η πρόκληση της επιστήμης της αστρονομίας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη όσο μικρή και αν είναι η Κύπρος.

Αναλυτικοτερα ο Πρόεδρος στο χαιρετισμό του είπε:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην αποψινή πρώτη εκδήλωση στην Κύπρο που είναι αφιερωμένη στη Παγκόσμια Ημέρα Αστρονομίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται κατόπιν παρότρυνσης από την 17χρονη μαθήτρια της Αγγλικής Σχολής Στέφανη Διάκου Πετροπούλου, η οποία με ανοιχτή επιστολή της στην εφημερίδα «Πολίτης» προς εμένα, ζήτησε την υιοθέτηση και από τη χώρα μας της Παγκόσμιας Ημέρας Αστρονομίας και τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Βρήκα τα επιχειρήματα της Στέφανης τεκμηριωμένα και η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε αυτήν και σε όλα τα παιδιά που πιστεύουν και εργάζονται για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα τους.

Είναι ξεχωριστή τιμή για μένα και για την Κύπρο μας, το γεγονός ότι είναι απόψε μαζί μας και ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός της ΝΑΣΑ κ. Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος ήρθε επί τούτου από το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου για να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση αλλά και να υποστηρίξει την υλοποίηση ενός άλλου οράματος μας, την υλοποίηση Αστεροσκοπείου στην περιοχή του Τροόδους.

κ. Οικονόμου, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας διαβεβαιώσω πως από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στα χέρια μου οι πρώτες πληροφορίες για τη δημιουργία του αστεροσκοπείου, αγκάλιασα την ιδέα με ενθουσιασμό. Η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των πρωτοπόρων και σε εσάς που έχετε τη συμβουλευτική ευθύνη προκειμένου να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατόν την υλοποίηση αυτού του σκοπού.

Όντως, η αρχαιότατη επιστήμη της Αστρονομίας, η οποία στηρίζεται στις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων Φυσικών Φιλοσόφων και έχει συνάφεια με άλλες επιστήμες, όπως η Φυσική και τα Μαθηματικά, είναι σπουδαιότατη και συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Με ετυμολογία ελληνική “άστρον” και “νέμω”, η αστρονομία αναφέρεται στην επιστήμη που μελετά πώς δομούνται τα άστρα και ερευνά όλα τα ουράνια σώματα και τα φαινόμενα που γίνονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Ζούμε στον αιώνα, όπου ο άνθρωπος κατάφερε να φτάσει στα άστρα και να αναζητά εξηγήσεις και λύσεις στα γήινα γίγνεσθαι μέσα από την εξερεύνηση του διαστήματος.

Για αυτό, η πρόκληση της επιστήμης της αστρονομίας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και για εμάς όσο μικρή και αν είναι η χώρα μας. Έχουμε παράδοση στον πολιτισμό και στην παιδεία και μπορούμε να αυξήσουμε την επιστημονική μας επίγνωση και να ενθαρρύνουμε νέους να καταξιωθούν μέσω αυτής.

Όπως αναφέρει και η Στέφανη στην επιστολή της, μέσα από την καθιέρωση της Παγκόσμια Ημέρας Αστρονομίας μπορούν να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη.

Μεταξύ άλλων θα δοθεί η ευκαιρία στη νεολαία να γνωρίσει το αντικείμενο της Αστρονομίας και αυτό πιθανώς να οδηγήσει κάποιους νέους μας να το επιλέξουν ως σπουδή και κατοπινό επάγγελμα. Η Αστρονομία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην καινοτομία και στο ερευνητικό πεδίο.

Ο ουρανός μας αποτελεί αναπόσπαστο και ίσως το πιο όμορφο και ενδιαφέρον μέρος του περιβάλλοντος μας χώρου. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι με τη φωτορύπανση, ιδιαίτερα στις πόλεις, δεν επιτρέπουμε σε αυτή την ομορφιά να αναδειχθεί. Η αστρονομία συμβάλλει και σε αυτό. Να αναδείξουμε δηλαδή την ομορφιά του σύμπαντος και να αγαπήσουμε τον κόσμο μας.

Επιπρόσθετα ανοίγουν νέοι ορίζοντες με διαστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί καθώς θα μπορεί να προωθηθεί η ιδέα της Κύπρου ως τουριστικού θέρετρου για την ομορφιά του ουρανού της, κάτι που θα βοηθήσει στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η πατρίδα μας, συμβάλλοντας έτσι στον ποιοτικό εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος.

Η διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κα Αννίτα Δημητριάδου, με διαβεβαίωσε ότι για την ανέγερση του αστεροσκοπείου και για ό,τι άλλο συναφές μπορεί να υπάρξει ο ΚΟΤ θα παράσχει κάθε βοήθεια που μπορεί να χρειαστείτε.

Τελειώνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που έφεραν απόψε τα επαγγελματικά τους τηλεσκόπια για να μας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσουμε τους πλανήτες και να απολαύσουμε τη μαγεία του κυπριακού ουρανού.
Capture