Πρόεδρος: Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε τις προοπτικές ειρηνικής συμβίωσης σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασίαδη στον Εορτασμό Αγίου Μάρωνα Καθεδρικός Ναό Παναγίας των Χαρίτων

Σε αυτή την ξεχωριστή για εσάς, αλλά και για όλους μας ημέρα, είναι χαρά μου που απευθύνω θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες μου Μαρωνίτες.

Εκφράζω το βαθύτατο μου σεβασμό στη σημερινή ιερή αυτή ημέρα κατά την οποία τιμάτε και γιορτάζετε τον ιδρυτή και προστάτη της Συρο-Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Αντιοχείας. Σε πνεύμα αδελφοσύνης θέλω να σας μεταφέρω την εκτίμηση μου για όσα προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο, αλλά και στην κοινωνία μας.

Μιλώντας σε αυτό τον ιερό χώρο και ενώπιον του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου των Ανατολικών Εκκλησιών στο Βατικανό, Καρδιναλίου Λεονάρντο Σάντρι, δεν έχω παρά να εκφράσω την αμέριστη μου στήριξη στο έργο που η Εκκλησία σας επιτελεί είτε καταπραΰνοντας τον πόνο είτε προσφέροντας ευκαιρίες διαλόγου σε ένα περιβάλλον που το διακρίνουν τα αδιέξοδα.

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μας σεβασμιότατε Καρδινάλιε Λεονάρντο Σάντρι που είστε σήμερα μαζί μας. Ενθυμούμε την τελευταία σας επίσκεψη τον Ιούλιο του 2012 και ιδιαιτέρως τα θερμά λόγια σας με τα οποία τιμήσατε την Κύπρο. Είχατε μιλήσει τότε «για τη φυσική έφεση της νήσου προς την ειρήνη, την αδελφοσύνη και τη συμφιλίωση». Αυτές οι αξίες, τις οποίες εκ βάθους καρδίας ενστερνιζόμαστε, θα παρέμεναν απλά σχήματα λόγου εάν δεν επιδιώκαμε να τις μετατρέπουμε καθημερινά σε πολιτική πράξη.

Ζούμε σε μία περιοχή που διψά για ειρήνη. Ο πόλεμος, το αίμα και η προσφυγιά πληγώνουν καθημερινά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε απόγνωση.

Είναι για αυτό το λόγο που η χώρα μας, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια μία ειλικρινή προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές και να καθιερωθούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας.

Προωθούμε συνέργιες με τις χώρες της Μέσης Ανατολής που ουσιαστικά τείνουν να οδηγήσουν σε σύγκλιση τα εθνικά συμφέροντα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι κρίσεις και να υπερισχύσει η ειρήνη και η ευημερία των λαών.

Θέσαμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής πάνω σε τρεις βασικούς άξονες με πρώτο και κύριο το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο δεύτερος είναι οι συνέργιες μας να συγκλίνουν προς το κοινό όφελος και ο τρίτος άξονας είναι το γεγονός ότι οι συνεργασίες μας δεν θα στρέφονται εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών.

Παρενθετικά, επισημαίνω σε αυτό το σημείο πως τα τελευταία χρόνια έχουμε βελτιώσει σημαντικά τις προϋπάρχουσες πάντα καλές σχέσεις μας με μια σειρά χωρών του Αραβικού Κόλπου, ενώ έχουμε εμβαθύνει και ενισχύσει τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τις χώρες της περιοχής μας.

Με άλλα λόγια, αξιοποιούμε τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύοντας το γεφυρωτικό μας ρόλο και το δημιουργικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία περιοχή με τα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για μια περίοδο που αναπτύσσονται, πέραν από τις διμερείς, και τριμερείς συνεργασίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε παραδοσιακές πολιτικές και κάνω ιδιαίτερη αναφορά για την πρόσφατη τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα για να τονίσουμε πως ουδέποτε θα ήταν δυνατόν αυτή η συνεργασία μας να στραφεί εναντίον των Παλαιστινίων ή των βασικών αρχών πολιτικής που διέπουν την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος, βασισμένης πάντοτε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και βεβαίως στο σεβασμό της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, αλλά και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

Αποτελεί πεποίθησή μου πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν το βασικό παράγοντα ευημερίας. Για αυτό και από τον περασμένο Μάιο έχουμε εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο τον οριστικό τερματισμό της απαράδεκτης από το 1974 επικρατούσας κατάστασης.

Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να επιτύχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων.

Μια λύση που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ αλλά και ως χώρα μέλος της ΕΕ να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των συμπολιτών μας.

Χωρίς να θέλω να καλλιεργώ ανεδαφική αισιοδοξία, αυτό που επισημαίνω είναι πως όντως έχει καταγραφεί σε μια σειρά από κεφάλαια που άπτονται σημαντικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος, πρόοδος. Όπως και θέλω να καταγράψω πως υπάρχουν ακόμη διαφορές σε ουσιώδη θέματα, ενώ παραμένουν προς διαπραγμάτευση τα σημαντικά κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών, των χρονοδιαγραμμάτων αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και των θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας δια των εγγυήσεων.

Θέλω να ελπίζω ότι με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα τεχνοκρατικά προαπαιτούμενα για να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μέσα στο 2016.

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου – έτσι τους θεωρούσαμε πάντοτε – αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής χώρας μας. Εδώ και 14 αιώνες εκπροσωπούν μια δυναμική κοινότητα, που προσφέρει στην ανάπτυξη και στην πολιτισμική πολυμορφία της Κύπρου. Είναι παράλληλα ένα κομμάτι της χώρας μας που δέχτηκε εξίσου σοβαρότατο πλήγμα από την τουρκική εισβολή.

Σας διαβεβαιώνω πως λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και τις δικές προσδοκίες, ενώ την ίδια ώρα θέλω επίσης να σας καθησυχάσω για τυχόν ανησυχίες που προκαλούνται από αβάσιμες πληροφορίες που ανεύθυνα κάποιοι τρίτοι, όχι Κύπριοι, μεταφέρουν.

Υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματα σας τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, όπως το απολύτως επιβεβλημένο αίτημα σας για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νομίμους κατοίκους τους, ως ένα διοικητικό σύμπλεγμα.

Θέλω επίσης να είστε βέβαιοι ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε σταθερός συμπαραστάτης για όλες τις ανάγκες της κοινότητας των Μαρωνιτών.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της ξεχωριστής σας ταυτότητας, το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την καταγραφή και κωδικοποίηση της Μαρωνιτικής γλώσσας. Πρόκειται πραγματικά για μία φιλόδοξη προσπάθεια που έχει στόχο τη δημιουργία Αρχείου προφορικής παράδοσης για την Κυπριακή Μαρωνιτική – Αραβική Γλώσσα, η οποία απειλείται με εξαφάνιση. Παρουσιάστηκε πρόσφατα το αποτέλεσμα της τρίτης φάσης αυτής της πολύχρονης προσπάθειας, την οποία, όπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Δημοκρατία χρηματοδοτεί και στηρίζει.

Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη διατήρηση της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα της γλώσσας, η οποία συνιστά το βασικότερο κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ταυτότητας ενός λαού.

Ολοκληρώνω την παρέμβαση μου στον ιερό αυτό χώρο θέλοντας να σας ευχαριστήσω ξανά για τη δημιουργική σας παρουσία στην κοινή μας πατρίδα. Μία πατρίδα για την οποία δεν θα πάψουμε ποτέ να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε ώστε να έρθει το συντομότερο η μέρα που θα μπορούμε να την κατοικήσουμε, που θα μπορούμε όλοι μαζί να συνδημιουργήσουμε, να ευημερήσουμε χωρίς διακρίσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε, η αποφασιστικότητα και η δέσμευση μας θα φέρουν αποτελέσματα. Δεν θέλω δημόσια να υπεισέρχομαι σε αντεγκλήσεις που δεν είναι ωφέλιμες. Διάλογος που γίνεται από αέρος ποτέ δεν αποδίδει. Θέλω στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού που διακρίνει τις σχέσεις μου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, να εργαστώ συνειδητά προς όφελος και για το καλό όλων ανεξαίρετα των κατοίκων αυτής της χώρας. Μιας χώρας που είναι και θα παραμείνει μέλος του ΟΗΕ, που είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, που εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σήμερα έχει ενδεχόμενα μέσα από τη μετεξέλιξη και αφού η βάση λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία να έχει μια διαφορετική δομή. Είναι αναμενόμενο.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πώς δημιουργούμε τις προοπτικές ειρηνικής, δημιουργικής συμβίωσης μέσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που η λύση να δημιουργεί τις προοπτικές της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας, της διάρκειας, της ελπίδας και της προκοπής.