Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, η σημερινή συνάντηση των ηγετών ήταν δημιουργική και διευκρινιστική και συζητήθηκε η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις επόμενες έξι συναντήσεις των ηγετών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι «ήταν μ ια δημιουργική συνάντηση όσον αφορά τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις επόμενες έξι συναντήσεις, όπως και αρκετά διευκρινιστική ως προς ορισμένα θέματα που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες των ημερών».
Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης Ερντογάν – Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «σε γενικές γραμμές ναι, όχι σε λεπτομέρειες. Δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα απεκάλυπταν οτιδήποτε για το τι μεταξύ τους έχουν συζητήσει, αλλά αυτό που κατανοώ είναι την επανάληψη της βούλησης του Τούρκου Προέδρου να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος απάντησε «δεν έγινε συζήτηση σήμερα για το θέμα των εγγυήσεων. Αυτό που θέλω απλά να διευκρινίσω είναι ότι τα όσα γράφονται μπορεί να ήταν κάποιες ιδέες που αναπτύχθηκαν. Οι δικές μας προτάσεις έχουν τουλάχιστον μπει σε μια βάση, με βάση τις αρχές που έχουμε διακηρύξει κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στο Τρόοδος, επομένως δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνονται σε όσα δημοσιεύονται».
Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση Ακκιντζί – Ερντογάν είναι πιο αισιόδοξος και αν είναι πιο εύκολο το έργο των δύο ηγετών για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα εξεταστεί στις 14 Σεπτεμβρίου όταν μετά τον εντατικό κύκλο που θα έχουμε αυτές τις μέρες θα διαφανεί πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί».
Κληθείς να πει τι αποφασίστηκε για τις επόμενες συναντήσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουν καθοριστεί κεφάλαια που θα συζητούνται σε κάθε μία των συναντήσεων», ενώ ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί συνάντηση για συζήτηση του περιουσιακού απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «βεβαίως δεν θα αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε χάρτες, ονόματα κλπ όσον αφορά το εδαφικό, αλλά θα συζητηθούν κάποια κριτήρια που πρέπει να διέπουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές που είναι και απόλυτα συνδεδεμένες με το περιουσιακό. Το ίδιο θα γίνει και όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η βασική αρχή που συμφωνούμε και οι δύο είναι ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον».
Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό θα εκτιμηθεί στις 14 του μηνός. Αν υπάρχει τέτοια πρόοδος που επιτρέπει να υπάρξει συνάντηση ή αν ο ΓΓ του ΟΗΕ θελήσει μετά τη Γενική Συνέλευση να συναντήσει τους δύο ηγέτες, δεν νομίζω ότι είναι το τέλος του κόσμου ή ότι είναι κάτι το οποίο είναι παράδοξο. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτά θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου όταν θα συνεκτιμηθεί η όλη πορεία του εντατικού διαλόγου που θα προηγηθεί».
Ερωτηθείς για το θέμα παραχώρησης λεγόμενων υπηκοοτήτων στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ότι «ο κ. Ακκιντζί επανέλαβε ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει ισχύουν».
Ερωτηθείς για τη Σύνοδο των ευρωμεσογειακών χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου και τι προσβλέπει από τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος είπε ότι «προσβλέπω σε μια συνεργασία των χωρών του νότου κατά τρόπο που να χαράσσονται πολιτικές που να εξυπηρετούν όχι μόνο κάποια μερίδα των Ευρωπαίων, αλλά του συνόλου, με μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση όσον αφορά τις πολιτικές της ΕΕ».
Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «όπως έχει πει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι βεβαίως η αποκατάσταση των σχέσεων, ή τουλάχιστον το ξεκαθάρισμα κάποιων αμφιβολιών που υπάρχουν και που δημιουργούν κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. Όμως είναι καλά γνωστό το ενδιαφέρον του κ. Μπάιντεν, ο οποίος εδώ και 40 χρόνια έχει μα ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, και θα εγερθεί στην Άγκυρα.
Πέραν τούτου το τι θα προκύψει δεν είμαι σε θέση να πω».
Σε ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει μήνυμα της Λευκωσίας, είπε «για αυτό είχαμε και μια 25λεπτη συνομιλία, και από δικής μου πλευράς να επαναλαμβάνω τι είναι αυτά που πρωτεύουν και τι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και από πλευράς της Άγκυρας, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».