Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας απόψε στο πλαίσιο της εκπομπής “Προεκτάσεις” του ΡΙΚ, ανέφερε ότι “δεν έχω καμία διαφορά με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη και ζητούσα πάντοτε τη συνεργασία”.
Είπε επίσης ότι έδωσε εντολές στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να έχει στενότατη επαφή με τον κ. Δημητριάδη για το καλό της οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να αναφερθεί στα περί της πρόθεσής του να συγκεντρώσει στοιχεία κατά του κ. Δημητριάδη, τονίζοντας πως ο Διοικητής της ΚΤΚ βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Γενική Εισαγγελία.
Άφησε όμως αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας με 9 δις μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και για τη διερεύνηση που διεξήγαγε ο οίκος Alvarez&Marsal για τις αγορές ελληνικών ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου και όχι της Λαϊκής Τράπεζας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “από τη μια ο σεβασμός του στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας είναι και πρέπει να θεωρείται δεδομένος, αλλά από την άλλη δημιουργείται μια εικόνα τάχα οι διαφορές μου με το Διοικητή”.
Κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία διαφορά με τον Διοικητή “και θέλω να το κάνω ξεκάθαρο, ούτε τη θέση του διεκδικώ”.
“Αυτό που ζητούσα πάντοτε ήταν η συνεργασία. Αν επέτυχα ή όχι στην επιδίωξή μου, και είχαμε πραγματοποιήσει μια σειρά από επαφές, αυτό ο καθένας ας το κρίνει”, πρόσθεσε.
Επεσήμανε όμως ότι “ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων και είναι μέρος της Αρχής Εξυγίανσης έχει οδηγίες από μένα να έχει στενότατη επαφή και συνεργασία με τον Κεντρικό Τραπεζίτη έτσι ώστε να μην ζημιωθεί ποτέ η κυπριακή οικονομία γιατί πιθανότατα να ενεργεί ο ένας ή ο άλλος εκ των δύο κατά τρόπον που να μην είναι αρεστός”.
Απέφυγε να αναφερθεί περαιτέρω στον κ. Δημητριάδη, καθώς “αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διερεύνηση η Κεντρική Τράπεζα ή και ο ίδιος ο Κεντρικός Τραπεζίτης από τη Γενική Εισαγγελία για ισχυριζόμενα αδικήματα”.
Εξέφρασε όμως λύπη διότι “συγκεκριμένοι οίκοι που ανέλαβαν τη διερεύνηση συγκεκριμένων τραπεζών περιορίστηκαν στην έρευνα στη μία τράπεζα, παρέλειψαν να πράξουν το καθήκον τους ως όφειλαν ή κατά τις εντολές που δεν πήραν, με αποτέλεσμα η τράπεζα που χρεοκόπησε, η τράπεζα που φορτώθηκε εννέα τόσα δισεκατομμύρια ΕΛΑ, ισόποσο αυτού που μας εδόθη ως βοήθεια από την Τρόικα, με πόσες θυσίες από τον κυπριακό λαό και με πόση ευκολία εδόθησαν σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα, το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει βεβαίως”.
“Είχε στιγμές που φτάσαμε και λιγότερο του παρά πέντε για συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν”
«Είχε στιγμές που φτάσαμε σ’ ένα σημείο που μπορεί να ήταν και λιγότερο του παρά πέντε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο κοινό ανακοινωθέν, προσθέτοντας ότι δυστυχώς οι παρεμβάσεις και οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας.
Σε αναφορά του για το θέμα της κυριαρχίας, είπε ακόμη ότι όταν ανέφερε στον κ. Έρογλου στην τελευταία συνάντηση που είχαν μετά από δική του πρωτοβουλία ότι υπάρχει συμφωνία για την κυριαρχία του Γενάρη 2010, ο Τ/κ ηγέτης του απάντησε ότι “δεν υπάρχει συμφωνία αλλά απλούστατα μια συνάντηση πνευμάτων μεταξύ του κ. Ταλάτ και του κ. Χριστόφια”.
Σε άλλο σημείο και κληθείς να πει “αν είναι έτοιμος να λειτουργήσει ως ένας νέος Ελευθέριος Βενιζέλος”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι έτοιμος να λειτουργήσει ως ένας τολμηρός, ώριμος πολιτικός, ο οποίος γνωρίζει το τι μπορεί να επισυμβεί από τη μη λύση, αλλά και από μία κακή λύση.
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να προσμετρήσουν τα οφέλη από τη λύση και ιδιαίτερα πόσο σημαντική θα είναι μια λύση που θα μας επιτρέπει ειρηνικά να συνδημιουργήσουμε.
Επανέλαβε ακόμη τη θέση ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η ιδεατή λύση αλλά ότι θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός.