Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσε σήμερα η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ, στο οποίο παρακάθισαν οι Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι μια λύση εντός του 2016 μπορεί να επιτευχθεί αν και οι δύο πλευρές εμπλακούν με σοβαρότητα στο διάλογο, συζητώντας και υποβάλλοντας εποικοδομητικές προτάσεις, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και αποφεύγοντας ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος σε πτυχές των κεφαλαίων της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας, της ΕΕ και του Περιουσιακού.
Ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται βασικές διαφορές που σχετίζονται με την διαιώνιση του απαράδεκτου στάτους κβο όπως επίσης και διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών για κάποιες πτυχές ομοσπονδιακής φύσης της ενωμένης Κύπρου.
Ακόμη δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση στα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων¨, είπε ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη συνολικής λύσης σε όλα τα κεφάλαια», λαμβάνοντας υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ τους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ήταν παράδοξο σε μια χώρα μέλος της ΕΕ να υπάρχουν αναχρονιστικά συστήματα όπως οι εγγυήσεις από τρίτες χώρες και η παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Είπε ακόμη ότι στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχει ακόμη αρχίσει συζήτηση για θέματα, που είναι βασικά και αποτελούν αναπόσπαστη πτυχή μιας συνολικής λύσης, όπως είναι τα χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων, τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και οι διασφαλίσεις για την ομαλή εφαρμογή της λύσης, το τι θα περιλαμβάνει η πρώτη μέρα λύσης, η θέσπιση των ομοσπονδιακών Νόμων και νομοθεσίας, του ομοσπονδιακού συντάγματος και των συνταγμάτων των συνιστώντων κρατιδίων, οι διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο και άλλα.
Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζονται ακόμα χρόνο για να ολοκληρώσουν την τεχνική τους εκτίμηση και μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης.
«Έχω την έντονη άποψη πως αν επικεντρωθούμε στις συνομιλίες μας και επικεντρώσουμε τις επιθυμίες μας στη λύση που οραματιζόμαστε να πετύχουμε στη βάση των όσων ήδη έχουν συμφωνηθεί τότε έχω την ελπίδα πως η λύση μπορεί να εξευρεθεί μέχρι το τέλος του 2016», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Μια λύση βασισμένη στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του ’77 και του ’79 και το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, με διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Μια λειτουργική λύση πλήρως ευθυγραμμισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Αναφερόμενος στη χθεσινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά τη συνάντηση και τη συμφωνία για τη μεθοδολογία αναφορικά με τις μελλοντικές τους συναντήσεις, «αισθάνομαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορη πρόοδος τους ερχόμενους μήνες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε συμφωνήσει να εντατικοποιήσουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία πραγματοποιώντας συναντήσεις δύο φορές τη βδομάδα. Έχουμε δημιουργήσει εννέα θεματικές και κατά τις συναντήσεις μας κάθε μια από αυτές θα συζητείται. Συνεπώς, η συζήτηση μας θα είναι στοχευμένη, προσανατολιζόμενοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων και πρακτική, αντί απλώς θεωρητική.
Έτσι μέσα από αυτή την προσέγγιση στο εγγύς μέλλον θα συζητήσουμε ενδελεχώς όλα τα εκκρεμούντα θέματα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας, της ΕΕ και του Περιουσιακού ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα κενά και να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες αποκλίσεις».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή την προσέγγιση θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες στα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας, ώστε να υπάρξει περισσότερη αντίληψη για τις βασικές θέσεις των δύο πλευρών, καθώς και να διαπραγματευτούν ενδελεχώς τα πολύ σημαντικά θέματα, όπως αυτό της πρώτης μέρας της λύσης και η σύνταξη ομοσπονδιακών Νόμων.
«Παραμένω αισιόδοξος ότι μια λύση εντός του 2016 είναι δυνατή αν και οι δύο πλευρές εμπλακούν με σοβαρότητα, συζητώντας και υποβάλλοντας εποικοδομητικές προτάσεις για όλα τα εκκρεμούντα θέματα, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και αποφεύγοντας ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συμβολή της με απτούς όρους σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας. Δεν υπάρχει λύση που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας και αναμένουμε ότι θα κάνει συγκεκριμένα βήματα προς αυτό το σκοπό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη».
Επισημαίνοντας αυτά τα οφέλη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, την πολιτική καλής γειτονίας της Τουρκίας, τις σχέσεις της με την ΕΕ αλλά και με το ΝΑΤΟ, τη δυνατότητα της να συμμετέχει σε μια ισχυρή περιφερειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης και στον τομέα της Ενέργειας και Ασφάλειας, καθώς και στα οικονομικά οφέλη από τη λύση, αφού δεν θα επωμίζεται το οικονομικό κόστος συντήρησης του ψευδοκράτους και του κατοχικού στρατού.
Σε ό,τι αφορά τον αναβαθμισμένη ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία του και είπε πως «η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μια χώρα μέλος της ΕΕ και είμαστε κατηγορηματικοί στη θέση μας ότι πρέπει να προσεγγίσουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι μέσα από το πρίσμα της ΕΕ, πρέπει να αγωνιστούμε για μια λύση που θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Σημείωσε επίσης ότι η διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Ανέφερε ακόμη ότι «χρειαζόμαστε την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της ΕΕ και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει τη διαβίβαση του μηνύματος στην Τουρκία ότι πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρεται από την παρούσα συγκυρία στις διαπραγματεύσεις, να αναγνωρίσει τη δική της ιστορική ευθύνη και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη διαδικασία».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο της Ολλανδική Προεδρίας σε καιρούς δύσκολους για την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του Brexit είπε ότι η απόφαση ανήκει στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, η Κύπρος στέλλει ένα σαφές μήνυμα ότι, όλοι θα είναι καλύτερα με το ΗΒ να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ΕΕ.