Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι έχουν προγραμματιστεί μια σειρά μέτρων και έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το φθινόπωρο θα ανακοινωθούν τα μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ ζήτησε να επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις σε σχέση με το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο οδήγησε στην εργοδότηση περίπου 7.500 προσώπων.
Μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων από ενδεχόμενο Grexit
Σε ερώτηση στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο για την οικονομία, κατά πόσον η Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί ή έχει μελετήσει μέτρα για περιορισμό των επιπτώσεων στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού σημείωσε πως θέλει να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει ένας ανάλογος κίνδυνος, επικαλέστηκε την κυπριακή παροιμία “του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” και διαβεβαίωσε ότι “έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο”.
“Βεβαίως, πρώτο δεν υπάρχει πλέον ο μεγάλος κίνδυνος επιρροής της κυπριακής οικονομίας αλλά και ο ελάχιστος που υπάρχει έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο”, επισήμανε.
Σε ερώτηση αν η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “είναι και μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης διότι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση στην Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι “η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στη διερεύνηση κατά πόσον υπάρχουν ενστάσεις ή οποιαδήποτε κωλύματα δεν ανέφερε οτιδήποτε και η Κυβέρνηση, γνώστης των πραγματικοτήτων, αποφάσισε να προχωρήσει στην άρση των οποιοδήποτε περιορισμών”.
Ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει ότι “δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω κρίση στην Ελλάδα ή επιδείνωση της κρίσης”, προσθέτοντας ότι η άρση των περιορισμών “δείχνει και την απόλυτη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα που απεξαρτητοποιημένο πλέον από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να προχωρήσει στην πάρα πέρα ευεργετική για την οικονομία δράση του, κάτω από τους ελέγχους που σήμερα εφαρμόζονται”.
Κατά πόσον θα υπάρξει πρόβλημα εφαρμογής του σχεδίου ελευθεροποίησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι η Κυβέρνηση του που το υιοθέτησε και εφάρμοσε και “ήδη περίπου 7-7.500 κόσμος έχει εργοδοτηθεί” και κάλεσε “όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους μακριά από λαϊκισμό”.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “στο τέλος θα επικρατήσουν πιο σώφρονες σκέψεις και προβληματισμοί έτσι ώστε να μην αφήσουμε ή να προσθέσουμε στους ανέργους 7.000, την ώρα που εξαγγέλλουμε μέτρα προκειμένου να αυξήσουμε το βαθμό έστω και προσωρινής εργοδότησης”.
“Είναι υποχρέωση του κράτους να μην αφήσουμε στους δρόμους 7.000 εργαζόμενους ή οικογένειες”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αυτήν την ώρα παίρνουμε κάποια έκτακτα μέτρα και θα πρέπει όλοι να δείξουμε κατανόηση”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται ενδεχόμενα σε μικροκαταστηματάρχες και άλλους, που και αυτοί πρέπει να επιβιώσουν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν νομίζει πως “η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι αυτή που θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα”.
Ανέφερε επίσης ότι “ένα από τα προγράμματα είναι και η επιδότηση εργοδότησης υπαλλήλων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τέσσερις υπαλλήλους” και εξέφρασε την ευχή “να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις ή να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις έτσι ώστε να αποτραπεί η απόλυση των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ως αποτέλεσμα των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση”.
Κληθείς να αναφέρει τα ώριμα αναπτυξιακά έργα που θα υλοποιηθούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είτε αυτά είναι πολεοδομικά,περιβαλλοντικά και αποχετευτικά είτε του οδικού δικτύου, ανέγερσης νοσηλευτικών κέντρων και εκπαιδευτηρίων, προσθέτοντας ότι αυτά είναι έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ως προς τους σχεδιασμούς και “αποφασίσαμε με την εξοικονόμηση και τη διάθεση επιπλέον 80 εκατομμυρίων να τροχιοδρομήσουμε τη άμεση ζήτηση προσφορών”.
Σε παρατήρηση ότι οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν ως κυριότερο πρόβλημα τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στη δημόσια υπηρεσία και ερωτηθείς αν θα εξαγγελθούν σύντομα κάποια μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “μέχρι το φθινόπωρο θα εξαγγελθούν τα μέτρα εκσυγχρονισμού που αναφέρονται στις επιχειρηματικές δραστηριότητες”.
“Ο εκσυγχρονισμός που έχουμε εξαγγείλει που δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα αλλά θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και θα το υλοποιήσουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ως γνώστες των προβλημάτων ήδη έχουμε αποφασίσει και για μεγάλα έργα τα οποία έχουν συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα”.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, “η παραχωρούμενη άδεια δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες αρκεί να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος του έργου υπό ανάπτυξη”.
Ερωτηθείς αν θα διοχετευτούν προς άλλη κατεύθυνση κάποια από τα χρήματα του μνημονίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι “οτιδήποτε μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο καλό και την ανόρθωση της οικονομίας θα γίνει”.
Σε ερώτηση αν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα αναβαθμιστούν μετά την εξαγγελία των μέτρων και πότε προγραμματίζεται η επόμενη έξοδος στις αγορές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στα όσα λέγονται ότι ευημερούν οι αριθμοί, τονίζοντας ότι «βεβαίως για να ευημερήσουν οι άνθρωποι θα πρέπει να προηγηθεί η ευημερία των αριθμών».
Ερωτηθείς για την έξοδο στις αγορές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι 18 μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου η Κύπρος βγήκε στις αγορές αλλά και τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, που έφτασαν κάτω του 4%, που, όπως είπε, αντανακλά «την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κράτος».
«Συνεπώς», πρόσθεσε, «αυτό που θα επιχειρηθεί και με μεγαλύτερη επιτυχία είναι η συντομότερη έξοδος μας στις αγορές ιδιαίτερα και μετά την υπεύθυνη θέση που παίρνουν κάποια κόμματα και την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της 17ης Απριλίου».
Άλλο αγορές και άλλο Τρόικα
Σε ερώτηση αν μια έξοδος από το μνημόνιο νωρίτερα σημαίνει συνέχιση της εποπτείας από τους δανειστές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να πετύχει την απεξάρτησή της από τους δανειστές.
«Η κυριαρχία του κράτους εξαρτάται από το πόσο δέσμιος είσαι συγκεκριμένων δανειστών. Άλλο είναι οι αγορές, άλλο είναι οι συγκεκριμένοι δανειστές», είπε.
Αναφορικά με το θέμα της εποπτείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως είναι πρώτιστα και πάνω απ` όλα δική μας υποχρέωση να εποπτεύσουμε την επιτυχία του προγράμματος με το νοικοκύρεμα με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα πάρουμε έτσι ώστε να επιτύχουμε επιτέλους αυτό που όλοι αναμένουμε και θα το πετύχουμε.
Σε άλλο σημείο των ερωτήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι τα έργα που θα προωθηθούν θα πρέπει να είναι έτοιμα προς υλοποίηση από πάσα άποψη.
Αναγνώρισε όμως ότι το σύστημα κατακύρωσης προσφορών πάσχει από έλλειψη διαφάνειας και επιτρέπει μέσα από τη διαπλοκή και μέσα από τον τρόπο που μέχρι σήμερα γίνονται οι προσφορές, καθυστέρηση στην κατακύρωση προσφορών, αλλά και καθυστέρηση στην εκδίκαση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.
Σημείωσε πως η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει τα έργα να υλοποιηθούν το ταχύτερο και θα επιστρατεύσει την Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου οι διαγωνισμοί να είναι άρτιοι και διαφανείς έτσι ώστε να αποτραπούν οι χρονοβόρες διαδικασίες.
«Ευελπιστώ ότι με την ολοκλήρωση της κατακύρωσης και, χωρίς να μπορώ να το εγγυηθώ, το φθινόπωρο ή ενωρίτερα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την εκτέλεση έργων», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποκλείσει εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα ή σε διαφθορά, από την ανάληψη έργων του δημοσίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή έτσι ώστε να αποφασιστεί η υλοποίηση κυρώσεων για όσους ενέχονται σε διαπλοκή.
Σε ερώτηση αν το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά δεδομένης της αναστολής των γεωτρήσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν αναστέλλονται οι γεωτρήσεις αλλά συνεχίζονται, υπενθυμίζοντας ότι η Noble θα εξαγγείλει τον επιχειρηματικό προγραμματισμό αξιοποίησης του τεμαχίου 12.
Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε η σύμβαση με τη ΤΟΤΑΛ, ενώ η ΕΝΙ για τεχνοοικονομικούς λόγους αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα της ενόψει των δύο ερευνητικών γεωτρήσεων που απέτυχαν σαν αποτέλεσμα ενός μοντέλου το οποίο θεωρείται ότι δεν ήταν εκείνο που θα μπορούσε να αποδώσει αποτελέσματα από τις έρευνες που διεξάγονται.
Επεσήμανε τέλος ότι οι ανασχεδιασμοί των πετρελαϊκών εταιρειών γίνονται ανά το παγκόσμιο ενόψει της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα που διαφορετικά θα υλοποιούνταν.
«Συνεπώς καμία αναστολή των πολιτικών ή των αποφάσεων της Κυβέρνησης που αφορούν τη διαχείριση των υδρογονανθράκων», είπε.
Σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχει εξαγγελία για δημιουργία νέας αεροπορικής εταιρείας μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “για να εξαγγείλεις μια νέα εταιρεία θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι”, προσθέτοντας ότι “αν δεν υπάρχουν (ενδιαφερόμενοι) το κράτος δεν πρόκειται να κάνει δεύτερη κρατική εταιρεία αερομεταφορέα”.
“Αυτό που πρέπει κάποτε να αναλογίζεται κανένας είναι πώς διαχειριστήκαμε μια δεδομένη χρεοκοπία του κρατικού αερομεταφορέα που κόστισε στους φορολογούμενους εκατοντάδες εκατομμύρια ζημιές, το πώς αντιμετωπίσαμε τους εργαζόμενους και τους πελάτες των ΚΑ που ενδέχετο να παραμείνουν, αν δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο, στο εξωτερικό και να ταλαιπωρηθούν”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διαβεβαίωσε ότι “καταβάλλονται προσπάθειες” για να βρεθεί ενδιαφερόμενος και σημείωσε ότι θα χαιρέτιζε με ιδιαίτερη ικανοποίηση “αν βρεθεί ενδιαφερόμενος και είναι έτοιμος να επενδύσει”.
Σε ερώτηση εάν έχει υποβληθεί αίτημα στην ΕΚΤ για μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο ενόψει του ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι σέβεται τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ «γιατί πρόκειται περί λεπτού θέματος».
«Όμως», πρόσθεσε, «την ίδια ώρα δεν μπορώ παρά να πω ότι ηγέρθη το ανάλογο θέμα δύο φορές, πέρσι το καλοκαίρι και φέτος κατά τις συναντήσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «είναι ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο δεν θα ήθελε να συζητά δημοσίως και ούτε και επιτρέπεται με βάση τους κανονισμούς».
Επανέλαβε όμως ότι το θέμα ηγέρθη και απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες «για να μην αποτρέψω την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη».
Σημείωσε εξάλλου ότι το θέμα του ELA δεν αποτρέπει τις τράπεζες από το να προχωρήσουν, μετά την αποκατάσταση της πλήρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με την άρση των όποιων περιοριστικών μέτρων, στην άντληση κεφαλαίων, στην προσέλκυση καταθέσεων και έτσι στη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια έργα ανάπτυξης.
Σε ερώτηση για συνεργασία Κυβέρνησης – Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί πως «ο κάθε θεσμός επιτελεί το έργο εφ` ω ετάχθη και συνεπώς δεν θεωρώ ότι μπορεί να προκληθεί η οποιαδήποτε ανησυχία για αναστολή των προγραμμάτων ή των αποφάσεων της Κυβέρνησης».