Πρόεδρε, ο αείμνηστος Σ. Κυπριανού μπόρεσε, εσύ γιατί όχι;

Νομικά εμπόδια ορθώνονται συνεχώς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει από τη θέση του, το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δεν απολαμβάνει πλέον της εμπιστοσύνης ούτε του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ούτε της κοινής γνώμης, πλην όμως επιμένει να παραμένει στη θέση του ακόμη και υπό καθεστώς αίρεσης και αμφιβολιών, επικαλούμενος το συμφέρον της πατρίδας!

Την περασμένη Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής είχε ως πρώτο θέμα στην ατζέντα της, το ζήτημα που έχει ανακύψει με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος «χρεώθηκε» στη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μόλις τέσσερις μήνες πριν ο Δημήτρης Χριστόφιας αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο. Και δεν είναι ο μόνος.

Μόλις μια εβδομάδα πριν αποχωρήσει ο πρώην, πλέον, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θυμήθηκε ότι παρέλειψε να ορίσει και υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα. Έτσι κατέστησε ενεργή μια ανύπαρκτη θέση από το 1960 (!) και διόρισε υποδιοικητή τον Σπύρο Σταυρινάκη, επικαλούμενος …«το δίκαιο της ανάγκης».

Η Βουλή αντιλαμβανόμενη πλέον, την ανάγκη αντικατάστασης του Π. Δημητριάδη επιχειρεί να τον απομακρύνει, ωστόσο η όλη προσπάθειά της προσκρούει σε νομικά εμπόδια, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες της Κύπρου έχουν ζητήσει την αποπομπή του με τους πλέον ..εύγλωττους, γνωστούς σε όλους, τρόπους.

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων και της δυσαρέσκειας που προκαλεί, όχι άδικα, η παραμονή του Π. Δημητριάδη στο καίριο πόστο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Laimitomos. com ανατρέχει στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της Κύπρου, που αποδεικνύει πως στην πολιτική κάποια πράγματα είναι καθαρά θέμα βούλησης.

Επί διακυβέρνησης της Κύπρου από τον αείμνηστο Σπύρου Κυπριανού, τερματίστηκαν με μία μονοκονδυλιά, οι υπηρεσίες που προσέφεραν στην κυβέρνηση κάποια διευθυντές υπουργείων. Η αντιπολίτευση διαφωνούσε σφοδρά αλλά ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού επέμενε. Υποστήριξε το δικαίωμα του να ακολουθήσει τις πολιτικές που εκείνος  είχε επιλέξει ως Πρόεδρος και  προέβαλλε ως βασικό επιχείρημα ότι οι υπό αποπομπή  διευθυντές των υπουργείων, τον διέβαλλαν ορθώνοντας εμπόδια στο έργο του. Και όλα αυτά ενώ  κυβερνούσε με ποσοστό 27%. Πρόεδρε, μπορείς να απομακρύνεις τον Π. Δημητριάδη από την Κεντρική Τράπεζα, τη στιγμή μάλιστα που την αποπομπή του τη ζητά σύσσωμος σχεδόν και ο κυπριακός λαός.

Βάσω Κυριακάκη