Προσωρινή «ανακωχή» με κοινωνική χειραψία Δένδια-Τσαβούσογλου και τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

Τα ενσταντανέ από τη χθεσινή οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ήταν χαρακτηριστικά. Μόλις έφτασε στον χώρο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρήκε τη θέση του και αναζήτησε με το βλέμμα του τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ευρισκόμενες στην από πάνω σειρά, ο κ. Παναγιώτοπουλος περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αμέσως μετά έπιασε παράμερα τον Τούρκο ομόλογό του, κάνοντας…αυτό που είχε να πάει να κάνει, δηλαδή να στείλει ένα απευθείας μήνυμα στην Άγκυρα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που είπε ο κ. Παναγιώτοπουλος στον κ. Ακάρ. «Πρέπει να σταματήσουν η ένταση, οι λεκτικές επιθέσεις και οι παραβιάσεις», ήταν το μήνυμα του Έλληνα υπουργού στον κ. Ακάρ, με τον οποίο έχει την ευχέρεια να συνομιλεί ανοιχτά και σε μάλλον καλό κλίμα. «Δεν είχαμε πει ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι; Είχα άδικο όταν έλεγα να μειωθεί η ένταση;», ήταν ένα ακόμα μήνυμα του Έλληνα υπουργού.

Ο κ. Ακάρ, βεβαίως, δεν έμεινε σιωπηλός. Τουναντίον, είχε και αυτός τη διάθεση να εξηγήσει τις θέσεις του και μάλιστα σε κάποιες φάσεις του τετ-α-τετ το έκανε με ένταση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι δύο πλευρές συνεννοήθηκαν για κοινή «διαρροή» στα ΜΜΕ και οι ίδιοι οι Τούρκοι διεμήνυσαν στα ΜΜΕ της γείτονες την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις και να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα, από μέρους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υπήρξε ακόμα και διαρροή για επαναδρομολόγηση των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν και κανείς δεν περιμένει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα.

«Φρένο»

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Για παράδειγμα, λίγες ώρες μετά, στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας ο Νίκος Δένδιας συναντούσε στον διαδρόμου του Φόρουμ Διαλόγου τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αντήλλασσαν ορισμένες…ευγένειες στα όρθια για τον espresso που κρατούσε ο Τούρκος υπουργός. Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου αστειεύτηκε για τον «τούρκικο καφέ», ο οποίος, όπως και να λέγεται στις δύο χώρες, είναι ο ίδιος καφές. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν μιλούσε χθες δημοσίως και απέφυγε να επαναλάβει νέους λεονταρισμούς εναντίον της Ελλάδας, όπως έκανε όλες τις προηγούμενες μέρες.

Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για κινήσεις αποκλιμάκωσης μιας έντασης, την οποία η Άγκυρα «απογείωσε» με δική της επιλογή, είναι σίγουρα δόκιμο να κάνει κανείς λόγο για έναν τουρκικό «ελιγμό». Με δύο σημαντικές Συνόδους τις επόμενες μέρες, αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη και αυτή του ΝΑΤΟ σε περίπου 10 μέρες, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο «τσαμπουκάς» των τελευταίων ημερών δεν βρίσκει ευήκοα ότα στη Δύση, όπου παράλληλα σωρεύεται και εκνευρισμός για τη στάση της στο θέμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ραντεβού στη Ρώμη

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αθήνα προετοιμάζεται για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αξιολογώντας θετικά τις καθαρές θέσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο που εκφράστηκαν τις προηγούμενες μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι από νωρίς σήμερα στην Κύπρο, όπου έχει συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, γεύμα με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές Αβέρωφ Νεοφύτου και το απόγευμα θα μιλήσει στο συνέδριο του Συναγερμού. Αθήνα και Λευκωσία, άλλωστε, συντονίζουν πάγια τις κινήσεις τους ενόψει των Συνόδων.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα θα ζητήσει αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για την τουρκική προκλητικότητα. Έχει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ραντεβού που έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την ερχόμενη Τετάρτη στη Ρώμη. Οι δύο άνδρες έκλεισαν απευθείας το ραντεβού και θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν σε δείπνο, τετ-α-τετ, στο Παλάτσο Κίντζι. Ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει, συνεπώς, από τη Ρώμη για Βρυξέλλες για μια άκρως «γεωπολιτική» Σύνοδο.

Είναι προφανές ότι η συζήτηση Μητσοτάκη-Ντράγκι θα είναι εφ’ όλης της ύλης, δηλαδή και για τα ενεργειακά, αλλά και την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αλλά στο τραπέζι θα πέσει και το ζήτημα της Τουρκίας. Και αυτό, διότι, όπως διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης σε όλους τους συνομιλητές του, κανείς δεν έχει να κερδίσει από τον αναθεωρητισμό και την ένταση τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ.