Με την τουρκική λίρα να υποχωρεί από την Παρασκευή σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου και με την Τουρκική οικονομία να έχει ανάγκη ρευστότητας για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα – ρευστότητα την οποία δε διαθέτει – το καθεστώς Ερντογάν παλεύει να ανατιμετωπίσει την τέλεια καταιγίδα.
H σχέση ανταλλαγής με το αμερικανικό νόμισμα ξεπέρασε τις 6,37 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο
Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του τούρκου ηγέτη Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με ανάρτησή του στο Twitter προανήγγηλε ότι η Ερντογάν θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Η τουρκική λίρα θα συνεχίζει να πιέζεται και για λόγους που έχουν να κάνουν ευρύτερα με τη νέα χρηματοπιστωτική αναταραχή, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα νομίσματα των αναδυομένων οικονομιών θα υποχωρήσουν κατά περαιτέρω 30%
Τα μέτρα αυτά θα κινηθούν στην κατεύθυνση της στήριξης του ιδιωτικού τομέα με αύξηση της ρευστότητας ωστόσο οι πηγές της είναι αμφίβολες καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα νόμισμα που καταρρέει ενώ και μια βασική πηγή φρέσκου συναλλάγματος για την χώρα, ο τουρισμός, απειλείται.
Οι τουρκικές αρχές προσπάθησαν για καιρό να μην αναφέρουν κρούσμα – προκαλώντας σκωπτικά διεθνή σχόλια. Τώρα ανακοινώνουν μέτρα ελέγχου μετάδοσης του ιού και περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας ανάλογα με αυτά που παίρνουν οι ευρωπαίκές χώρες.
Αυτά είναι βέβαιο ότι θα πιέσουν υφεσιακά την οικονομία της Τουρκίας και θα αυξήσουν τα ελλείμματά της στο μέλλον, αυξάνοντας και το ρίσκο χρηματοδότησής τους.
Εφιαλτικά στοιχεία
Στο μεταξύ με βάση νέα σημερινά στοιχεία ο τουρκικός προϋπολογισμός παρουσίασε πάλι δημοσιονομικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο ύψους $1,2 δισ. – τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε επίδραση του κορωνοϊού.
Οι δαπάνες – εξαιρουμένων των τόκων – αυξήθηκαν κατά 15% ετησίως ξεπερνώντας τις 79,3 δισεκατομμύρια λίρες (περισσότερα από 11 δισεκ ευρώ).