Προνομιακά εντάλματα certiorari και mandamus

Θεοχαρίδου Κ. Καλυψώ

Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος

Ακολουθεί απόσπασμα από Αποφάσεις Έντιμων Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορά τις αρχές του προνομιακού Εντάλματος certiorari και mandamus:
<Οι αρχές που καλύπτουν το ζήτημα είναι καλά γνωστές. Όπως κατ΄ επανάληψη έχει καταγράψει η Νομολογία, άδεια για καταχώρηση αίτησης προς έκδοση προνομιακού διατάγματος φύσεως certiorari, παρέχεται εκεί όπου αποκαλύπτεται εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση και διαφαίνεται υπέρβαση ή έλλειψη δικαιοδοσίας, νομικό σφάλμα εμφανές στο πρακτικό, προκατάληψη ή συμφέρον από τα πρόσωπα που λαμβάνουν την απόφαση, δόλος ή ψευδορκία στη λήψη της απόφασης ή παραβίαση των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης. Είναι επίσης καλά γνωστό ότι δεν παρέχεται σχετική άδεια εάν προσφέρεται άλλο ένδικο μέσο θεραπείας, εκτός αν καταδειχθούν επαρκώς εξαιρετικές περιστάσεις, ούτως ώστε να παρακαμφθεί ο πιο πάνω Κανόνας. Αντικείμενο, βεβαίως, της διαδικασίας για έκδοση διατάγματος Certiorari δεν είναι ο έλεγχος της ορθότητας, αλλά της νομιμότητας μιας απόφασης>.

<Η χορήγηση άδειας για καταχώριση Certiorari ανάγεται στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου, η οποία ασκείται μεν δικαστικά, ασκείται όμως με πολλή φειδώ. Ο αιτητής θα πρέπει να ικανοποιήσει το Δικαστήριο για την ύπαρξη «εκ πρώτης όψεως υπόθεσης» και/ή την ύπαρξη «συζητήσιμης υπόθεσης». Εκεί και όπου όμως, στη διάθεση του αιτητή υπάρχει εναλλακτικό ένδικο μέσο, τότε οι οποιεσδήποτε πιθανότητες υπάρχουν για έγκριση της αίτησης, στην ουσία εξαφανίζονται και η αίτηση είναι καταδικασμένη σε απόρριψη, ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο επιδιώκεται το διάταγμα, εκτός και αν ο αιτητής ικανοποιήσει για την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων. (Βλ. Πολιτική Έφεση 2/2009, ημερομηνίας 14/5/2012, Αναφορικά με την Αίτηση της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ και του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας και τη νομολογία που η απόφαση παραπέμπει>.