«Ας μη διανοηθεί κανείς εντός ή εκτός ΕΕ ότι η Ελλάδα θα εκχωρήσει με αφορμή αυτή την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, την εθνική της κυριαρχία. Το αντίθετο, θα τη θωρακίσει ακόμα περισσότερο»…
Μήνυμα αγωνίας εκπέμπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος διαπιστώνοντας πως «η κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης». Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο- είχε εκλεγεί στις 18 Φεβρουαρίου- ο κ. Παυλόπουλος αφήνει σαφείς αιχμές για τις ευθύνες του ΔΝΤ στην αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα ενώ στέλνει και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την ΕΕ πως η χώρα μας δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε στο ελάχιστο την εθνική της κυριαρχία αλλά θα τη θωρακίσει ακόμα περισσότερο.
Σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Real News, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως οι θεσμοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τουλάχιστον δύο πράγματα: πως οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες και η κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και στα πρόθυρα της έκρηξης, και δεύτερος πως για την αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων φέρουν μεγάλη ευθύνη εκείνοι που τα σχεδίασαν.
«Ας μη διανοηθεί κανείς εντός ή εκτός ΕΕ ότι η Ελλάδα θα εκχωρήσει με αφορμή αυτή την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, την εθνική της κυριαρχία. Το αντίθετο, θα τη θωρακίσει ακόμα περισσότερο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος εκτιμά πως «οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες στο προσφυγικό» καθώς «μόνο έτσι μπορούμε να απαιτούμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει πως »μετά την εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει και να απαιτήσει την αλληλεγγύη των εταίρων της. Πολλώ δε μάλλον όταν η ΕΕ αντέδρασε, παρά τις επανειλημμένες έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, πολύ καθυστερημένα. Πρώτον ως προς τη ρίζα του κακού, που είναι ο πόλεμος στη Συρία. Και δεύτερον, ως προς την αντιμετώπιση των ίδιων των προσφύγων».
Τέλος ο κ. Παυλόπουλος απορρίπτει τις εκλογές σημειώνοντας πως «ευτυχώς όλες, σχεδόν, οι δημοκρατικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται, με όρους ευθύνης, πως δεν είναι η λύση των προβλημάτων». Επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης στα μεγάλα και τα σημαντικά προσθέτοντας: «δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω το αυτονόητο: όταν μιλώ για συνεννόηση δεν εννοώ συγκυβέρνηση. Κάθε άλλο».