Την πόλη Ρας αλ Άιν, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, κατέλαβε ο συριακός στρατός, κερδίζοντας έδαφος στην ορεινή περιοχή της Κάλαμουν μετά την κατάληψη της πόλης Γιάμπρουντ, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην περιοχή.
«Μονάδες του στρατού κατέλαβαν τη Ρας αλ Άιν, νοτιοδυτικά της Γιάμπρουντ, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana -οι αντάρτες αναφέρονται παγίως ως «τρομοκράτες» από το καθεστώς Άσαντ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, «τελικός στόχος είναι να διασφαλιστούν πλήρως τα σύνορα και να κλείσουν όλα τα συνοριακά περάσματα με τον Λίβανο».
Ο συριακός στρατός σκοπεύει να καταλάβει τις πόλεις Ράνκους, νότια της Γιάμπρουντ, και Φίλτα και Ρας αλ Μάαρα στο βορειοδυτικά.
Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη σε σημείο ελέγχου της Ράνκους, ενώ μάχες μαίνονται μεταξύ του στρατού και ομάδων τζιχαντιστών και σε άλλα χωριά της Κάλαμουν.
Στην επαρχία Χομς ο στρατός εισήλθε στην αλ Χοσν, όπου βρίσκεται το διάσημο κάστρο το Κρακ των Ιπποτών. Σε μια κοντινή περιοχή δύο εξεγερμένοι σκοτώθηκαν σε επίθεση του στρατού που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οχήματα που μετέφεραν όπλα, δυτικά του χωριού Ζάρα.
Στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, δύο παιδιά πέθαναν λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων σε μια περιοχή την οποία πολιορκεί ο στρατός εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, οι εξεγερμένοι κατέλαβαν έπειτα από μάχες που διήρκησαν 50 ημέρες μια φυλακή στα περίχωρα της Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, και απελευθέρωσαν δεκάδες κρατούμενους, όπως δήλωσαν ακτιβιστές.
Ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι κρατούνταν στην Κεντρική Φυλακή Γάραζ, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη, αν και σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο εμφανίζονται δεκάδες.
Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, στη φυλακή κρατούνται άτομα που είχαν συλληφθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.