Πρόδρομος Γ.Προδρόμου Βουλευτής Λευκωσίας ( ΔΗΣΥ)
Ομολογία Δημητριάδη για πρακτικές “χρηματο-οικονομικού καννιβαλισμού” και διεθνής συζήτηση για ευθύνες και της ΕΚΤ στο κυπριακό τραπεζικό ζήτημα.
Δηλώσεις που φαίνεται να έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη γερμανική Tagesspiegel επιβεβαιώνουν και παλαιότερη ομολογία του ότι συνειδητά κρατήθηκε εν ζωή, με τεχνητό τρόπο, η Λαϊκή Τράπεζα στη διάρκεια του 2012. Η διαφορά είναι ότι ότι ενώ τότε είπε ότι αυτό έγινε για να μεταφερθεί το πρόβλημα στη νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, τώρα πρόσθεσε ως αιτιολογία την «προστασία ξένων επενδυτών».
Η εξήγηση όμως αυτή ισοδυναμεί με ομολογία ότι στην Κύπρο επιτράπηκε ενός είδους «χρηματο-οικονομικός καννιβαλισμός»!
• Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει η «προστασία» κάποιων μεγάλων επενδυτών, από του να τους δώσουν την ευκαιρία να αποσύρουν καταθέσεις-κεφάλαια από μια τράπεζα η οποία στην πραγματικότητα δεν είχε τη δυνατότητα να τους τα δώσει;
• Σημαίνει ότι χρέωναν με ρευστότητα (ELA) την τράπεζα και τελικά την ίδια τη χώρα, προκειμένου κάποιοι (που είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε) να αντλήσουν κεφάλαια. Αυτά τα κεφάλαια όμως στη συνέχεια θα έπρεπε να συμπληρωθούν είτε από το κράτος είτε με άλλο τρόπο (όπως αυτός ο «βάναυσος» που επιβλήθηκε τελικά από το Γιούρογκρουπ).
• Με απλά λόγια ο διοικητής είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καταχρέωνε την Κύπρο με υποχρεώσεις ELA προκειμένου ορισμένοι μεγαλοκαταθέτες να μπορέσουν να αποσύρουν κεφάλαια μακριά από την Κύπρο που ναυαγούσε!
• Δηλαδή οι καταθέτες και οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και ολόκληρη η οικονομία της χώρας, δηλαδή τελικά οι φορολογούμενοι πολίτες, πληρώνουν τώρα αυτή την ανεύθυνα «γαλαντόμο» στάση Δημητριάδη και Ντράγκι…
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντιδρώντας σε αυτές τις αποκαλύψεις, ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στην Κεντρική της Κύπρου. Εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι το «πινγκ-πονγκ ευθυνών» ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή και τοπική Κεντρική Τράπεζα. Αλλά είναι η αποκάλυψη του σκανδαλώδους χειρισμού του ELA και η σταδιακή αναγνώριση ευθυνών και εκτός Κύπρου.
Αυτές οι πρακτικές καταδικάζονται ήδη διεθνώς και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Γερμανός βουλευτής σε δηλώσεις σε άλλη γερμανική εφημερίδα (Frankfurter Allgemeine Zeitung) κατηγόρησε την ΕΚΤ ως συνένοχη και καταλογίζει βαρύτατες προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι.
Τυχόν τελική αναγνώριση των ευθυνών και της ΕΚΤ μπορεί να αποβεί επωφελής ως προς τον καταμερισμό των βαρών για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις και σε μια δημόσια συζήτηση που φαίνεται να ανοίγει σε διεθνές επίπεδο, καταλαβαίνουμε τη σημασία που είχε η προ ημερών η παρέμβαση του Δημοκρατικού Συναγερμού και προσωπικά του προέδρου του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Όσοι είχαν τότε δοκιμάσει να ειρωνευτούν ή μίλησαν για «ανέξοδο μαξιμαλισμό», θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσουν.
Εξάλλου, γίνεται φανερό ότι και η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς την Τρόϊκα, με τις ειδικές αναφορές για το χειρισμό του τραπεζικού ζητήματος, μπορεί να προκαλέσει κάποιους κραδασμούς και συζητήσεις οι οποίες μπορεί και να φανούν χρήσιμες.