Η απάντηση στο ερώτημα γιατί φτάσαμε στην επώδυνη λύση του «bail-in» είναι, όπως ομολογεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση ολιγώρησε και δεν έκλεισε τη συμφωνία που είχε η ίδια κάνει, δήλωσε σήμερα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του αναφορικά με τη σημερινή κατάθεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, ο κ. Προδρόμου είπε πως είναι σαφές ότι και ο Διοικητής θεωρεί πως η καθυστέρηση στην προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης και στη συνομολόγηση του Μνημονίου ήταν καταστροφική.
«Όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο τότε Πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης επέμεναν για μήνες ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί ανάγκη προσφυγής στο Μηχανισμό, κάποιοι εφησύχαζαν και επέρριπταν ευθύνες στις πολιτικές του ΔΗΣΥ», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.
Όπως είπε, όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και συγκεκριμένα ο σημερινός πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, επέμενε ότι αφού κατέστη αναγκαίο, θα έπρεπε να γινόταν το ταχύτερο η προσφυγή στο Μηχανισμό, καταγγελλόταν ότι «κινδυνολογεί». Αν είχαν εισακουστεί εκείνοι που δήθεν κινδυνολογούσαν, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και τους κινδύνους θα τους είχαμε αντιμετωπίσει ενωρίτερα και «εκτός των πυλών της πόλης», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη πως πέραν από όλες τις τυχόν επιμέρους ευθύνες που υπάρχουν και θα πρέπει να αποδοθούν, η βαρύτερη πολιτική ευθύνη και αιτία της σημερινής υπέρμετρης κακοδαιμονίας της Κύπρου είναι ότι δεν έγινε προσφυγή στο Μηχανισμό τουλάχιστον από το τέλος του 2011 ή την αρχή του 2012.
«Εκείνοι που ανεύθυνα απλούστευαν και ιδεολογούσαν θεωρώντας ότι το πρόβλημα της Κύπρου ήταν μόνο η ελλιπής εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με ένα πρόσωπο, θα πρέπει σήμερα να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε να χρειάζεται ο Συνεργατισμός τόσο μεγάλη κρατική στήριξη», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.
«Πώς συνέβηκε κάτι τέτοιο τη στιγμή που και ο νέος Διοικητής, τον Ιούνιο 2012 σε ομιλία σε πανεπιστήμιο, δήλωνε ότι ‘η εποπτεία που ασκείται στα ΣΠΙ από την Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών είναι αποτελεσματική και διασφαλίζει την ευρωστία, τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη των ΣΠΙ’», διερωτήθηκε.
Δυστυχώς, κατέληξε, «η δικαίωση κάποιων εκτιμήσεων και μιας πολιτικής έρχεται μέσα στη μεγάλη καταστροφή στην οποία βυθίστηκε η χώρα. Αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφιστεί κανείς. Αλλά μας δείχνει πόση σημασία έχει να ακολουθούνται στο σωστό χρόνο οι ενδεδειγμένες και συνετές πολιτικές».