Προβληματισμοί και ανησυχίες για τη καύση των νεκρών

Εξακολουθούν να εγείρονται ερωτήματα, προβληματισμοί και ανησυχίες για το επίμαχο θέμα της καύσης των νεκρών, με την Εκκλησία να επαναλαμβάνει την κάθετη αντίθεσή της και τη θέση ότι δεν θα τελεί εξόδιο ακολουθία για όσους επιλέξουν την καύση αντί της ταφής, όπως επιτάσσει η Ορθοδοξία.

Στη συζήτηση σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αποτέλεσε σημείο αιχμής ο τρόπος έκφρασης και διατύπωσης γραπτώς της επιθυμίας του ζωντανού, για καύση του σώματός του μετά θάνατο.Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Μάριος Δημητρίου, ανέφερε ότι η Εκκλησία τάσσεται κατά της καύσης, όχι για δογματικούς λόγους, αλλά για λόγους παράδοσης.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος αναφέρθηκε στην ψυχολογική ανακούφιση των συγγενών όταν επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε 15 μέρες. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αρκετό περίπλοκο ζήτημα και ότι ενώ είναι κατανοητές οι ανησυχίες της Εκκλησίας για την ταφή, την ίδια ώρα πρέπει να δούμε και τι συμβαίνει στις άλλες χώρες και επίσης πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις αλλοδαπών που αποβιώνουν στη χώρα μας.
Σημείωσε ότι η διασφάλιση για το νεκρό πρέπει να δίνεται γραπτώς, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη διαθήκη δεδομένου ότι αυτή ανοίγεται μετά την ταφή.

Για το θέμα των αποτεφρωτήρων ανέφερε ότι θα ήταν σωστό η διαχείριση να γίνεται από το κράτος για ευνόητους λόγους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι ο κάθε Χριστιανός Ορθόδοξος έχει το δικαίωμα για κανονική ταφή με βάση τις παραδόσεις μας και δεν μπορεί κανείς άλλος να αποφασίσει παρά από το ίδιο το άτομο σε σχέση με το πώς θα γίνει η διαχείριση των λειψάνων του.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι δηλώσεις συγγενών και να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος, ώστε η γραπτή δήλωση για καύση να καταχωρείται σε ένα ανεξάρτητο θεσμό. Προϋπόθεση, συνέχισε, ο άνθρωπος να έχει σώας τα φρένας.