Ο αριθμός ΦΕΚ του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που έγινε πλέον νόμος του κράτους αποτελεί το διαβατήριο για την έλευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Ο φετινός Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας του έτους, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Οι συνολικές υποχρεώσεις για ομόλογα που λήγουν, τόκους και αποπληρωμή κεφαλαίων που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο του πρώτου δανείου από το ΔΝΤ αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ.
Πρόβλημα δεν υπάρχει. Ακόμα και αν η δόση έλθει μετά της Παναγίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει τα χρήματα για να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις του Δημοσίου, μετά και την άντληση 1,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης τριετών ομολόγων τον Ιούλιο.
Αυτό βέβαια καθόλου δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναμένει στο ακουστικό της, πότε θα συντονιστούν αυγουστιάτικα τα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών για να αποδεσμευτεί η δόση. Και από τη στιγμή που ψηφίστηκαν – παρότι με καθυστερήσεις – τα προαπαιτούμενα, όπως ήταν η συμφωνία, θέλει να έλθει η δόση το συντομότερο δυνατό.
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
Τη διαδικασία του συντονισμού ανέλαβαν χθες σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου. Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία έγινε σε δύο δόσεις, μία στις 11 το πρωί με το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας και μία το απόγευμα με τα στελέχη του ΔΝΤ λόγω της διαφοράς ώρας, μετείχε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μετά την τρικυμία των τελευταίων ημερών με τον ΕΝΦΙΑ.
Συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι από την ώρα που θα πάρει ΦΕΚ ο νόμος με τα προαπαιτούμενα, σε διάστημα 2 – 3 ημερών θα συνεδριάσει το EuroWorking Group με τηλεδιάσκεψη, όπως γίνεται συνήθως, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση. Μετά όλοι θα χαλαρώσουν για λίγες ημέρες – ο υπουργός Οικονομικών θα πάει τον Δεκαπενταύγουστο στο χωριό του, στα Πούληθρα Αρκαδίας – πριν από τον καυτό Σεπτέμβρη των Παρισίων.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Τότε στο προσκήνιο θα έλθουν μία σειρά από κρίσιμα θέματα, τα οποία ενδεχομένως δεν θα κλείσουν αλλά θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί. Το πιο καυτό θέμα για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το νέο Ασφαλιστικό, ενώ από κοντά ακολουθούν η επανεξέταση του συστήματος ομαδικών απολύσεων, η συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν από τις αρχές του 2015, το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους αν συνεχίσει η τρόικα να υποστηρίζει ότι υπάρχει σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για τα αναδρομικά και τα μισθολογικά των ενστόλων. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να αγοράσει πολιτικό χρόνο για κάποια από τα καυτά μέτωπα, μένει να φανεί.
Η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου άλλωστε είναι αυτή που θα κρίνει μία σειρά από φλέγοντα θέματα, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να περάσει. Από τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έως τον οδικό χάρτη των φοροελαφρύνσεων – σταδιακά – και την άμεση μείωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Το ισχυρό χαρτί της διαπραγμάτευσης
Το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης στον νέο κύκλο αξιολόγησης δεν είναι άλλο από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,790 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,850 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αποτέλεσμα το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται.