Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα για να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Σκωπτικά αντιμετώπισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις επικρίσεις για τον ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι οι Ρώσοι θα «ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα» τα οποία «προκάλεσαν μόνοι τους», έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
«Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας με τόση ευκολία τον τελευταίο καιρό», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα μπροστά στο Κρεμλίνο για την επέτειο της υπογραφής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της συνθήκης για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Ασφαλώς, θα ξεπεράσουμε (επίσης) όλα τα προβλήματα που επιδιώκουν να μας προκαλέσουν από το εξωτερικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας προκαλώντας τις επευφημίες του πλήθους.
Ακόμη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα κάνει τα πάντα για να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Η προσάρτηση της Κριμαίας, την οποία ακολούθησε το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κρίση στις διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.
Η τοποθέτηση αυτή του Πούτιν έγινε μία ημέρα πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάσει αύριο κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει σχετικά με το ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας, όπως είπαν σήμερα διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη.
Η Μόσχα αναμένεται να απόσχει από τη συνεδρίαση αυτή του ΣΑ, το οποίο συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας. Στην συνεδρίαση αυτή αναμένεται να είναι παρών ο ιστορικός ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, ο Μουστάφα Τζεμίλεφ.
Η Ρωσία απέχει διότι θεωρεί ότι «η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και δεν είναι θεμιτό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας», εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ.
Η Μόσχα κατηγόρησε ότι το Βίλνιους επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη συνεδρίαση, η οποία συγκλήθηκε με βάση τη «φόρμουλα Αρία», για πολιτικούς λόγους.
Οι συνεδριάσεις αυτού του είδους, που έχουν ονομαστεί έτσι με βάση μια ιδέα του άλλοτε πρεσβευτή της Βενεζουέλας Ντιέγο Αρία που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 1992, είναι άτυπες και έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα, συγκαλούνται με πρωτοβουλία οποιουδήποτε από τα 19 κράτη-μέλη και γενικά σε αυτές επιτρέπεται η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, αλλά και η πρόσκληση σε άλλα πρόσωπα, πέραν των πρεσβευτών, που μπορούν να παρέμβουν.
Το είδος αυτό συνεδριάσεων δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και κάθε κράτος μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ μπορεί να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι.
Πέρα του Τζεμίλεφ, η Λιθουανία έχει προσκαλέσει επίσης τον Αντρέι Ζουμπάρεφ, τον συντονιστή μιας έρευνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κριμαία.
Ο Τζεμίλεφ κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα την «πλήρη έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών» για τους Τατάρους της Κριμαίας, ενώ τόνισε ότι περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Στην πλειονότητά τους, υποστήριξε, είναι τουρκόφωνοι και Τάταροι.
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα» στην Κριμαία για την μειονότητα των Τατάρων (12% του πληθυσμού), τόνισε ο ίδιος, καθώς οι μειονοτικοί «θεωρούνται επικίνδυνοι από τις αρχές κατοχής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.