Την αποδοχή του στις «επιθετικές» πολιτικές της Τράπεζας της Ρωσίας για την συγκράτηση του πληθωρισμού, εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της απολογιστικής συνέντευξης Τύπου για το 2021, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την πολιτική Ερντογάν στην Τουρκία. «Γνωρίζω πως υπάρχει δυσαρέσκεια στην πραγματική οικονομία με τις αυξήσεις των επιτοκίων» είπε αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος και συνέχισε: «Αλλά αν δεν γινόταν με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σαν την Τουρκία, να αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα».
Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας τη συνολική αύξηση στις 425 μονάδες βάσης το 2021. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, ο οποίος «τρέχει» στο 8,4%, υπερδιπλάσιος του αρχικού στόχου για 4%.
Η Ρωσία έχει αποφύγει μια κρίση όπως αυτή που μαστίζει την Τουρκία, όπου η λίρα έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της από τον Σεπτέμβριο, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίχτηκε στην κεντρική τράπεζα της χώρας για να μειώσει το κόστος δανεισμού, προσπαθώντας έτσι να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει τη φθίνουσα δημοτικότητά του. Το βασικό επιτόκιο, έπειτα από τέσσερις διοαδοχικές μειώσεις, έχει πέσει στο 14%, με τον πληθωρισμό να είναι αυξημένος κατά 7 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, στο 21,3%.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν, όπως είναι λογικό, κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ δεν προσφέρουν την παραμικρή εγγύηση στις διεθνείς αγορές.
«Άδικο να κατηγορούν εμάς για τις τιμές στο φυσικό αέριο»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» για την προμήθεια φυσικού αερίου.
«Η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια – όπως η Γερμανία – τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.
Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει, είπε προσθέτοντας ότι υποψιάζεται πως κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.