Πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην ιστορία, η οποία καταγράφεται στη δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μάργκαρετ Τσαν, η οποία υπογράμμισε την δραματική αύξηση των θανάτων, οι οποίοι είχαν ξεπεράσει τους 1.500 μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Η Τσαν είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ότι 3.500 πιθανά, ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ως αυτή την εβδομάδα. Τόνισε πως η επιδημία «εξαπλώνεται».
Ο απολογισμός της επιδημίας είναι πλέον βαρύτερος από κάθε άλλη εμφάνιση του ιού στο παρελθόν, μετά την ανακάλυψη του το 1976.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως η επιδημία στη δυτική Αφρική ενδέχεται να μολύνει πάνω από 20.000 ανθρώπους και να εξαπλωθεί σε 10 χώρες.
Ο Οργανισμός αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δαπάνη 490 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
«Με μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση, την διάθεση κεφαλαίων και την έλευση ειδικών, ελπίζουμε ότι θα σταματήσει πλήρως η εξάπλωση (του Έμπολα) μέσα σε έξι ως εννέα μήνες», επισήμανε η ίδια.
Το κόστος της παροχής του απαραίτητου εξοπλισμού στις χώρες της δυτικής Αφρικής ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του ιού Έμπολα θα είναι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια (456 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, συντονιστής του ΟΗΕ για την ασθένεια του Έμπολα.
Περισσότερα από το 40% των κρουσμάτων στη δυτική Αφρική, απ’ όπου ξεκίνησε τον Μάρτιο η επιδημία, σημειώθηκαν τις τελευταίες 21 ημέρες, σημείωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μια ακόμη ένδειξη ότι η επιδημία ξεπερνά τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 51%, με το χαμηλότερο είναι 41% στη Σιέρα Λεόνε και το υψηλότερο 66% στη Γουινέα, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαρακτηριστικό των σοβαρών προβλημάτων στη διαχείριση της επιδημίας, της πρόληψης και του ελέγχου της, αλλά και των ανεπαρκών ιατρικών μέτρων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα, στη Σιέρα Λεόνε οι ιατρικές υποδομές της πρωτεύουσας Φρίταουν είναι τόσο περιορισμένες που οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα μεταφέρονται σε κλινικές στην πόλη Κένεμα, οι οποίες πλέον είναι υπερπλήρεις.
Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν σημείωσε ότι η επιδημία του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με αυτή στη δυτική Αφρική.
Η Τσαν πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «έχει υπάρξει ένας πολύ σημαντικός υποστηρικτής» των προσπαθειών του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Ελβετία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Κουβέιτ και ο Καναδάς, οι οποίες παρείχαν ιατρική, επιμελητειακή ή άλλη υποστήριξη.
Παρόλα αυτά οι προσπάθειες εξακολουθούν να μην αρκούν. Τα περισσότερα κρούσματα του ιού Έμπολα καταγράφονται στις κοινότητες, καθώς οι οικογένειες φροντίζουν τους ασθενείς που δεν έχουν πού να πάνε και συχνά αρνούνται να καταγραφούν από τους γιατρούς, προειδοποίησε ο γιατρός Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ασφάλεια Υγείας.
«Η εύρεση τοποθεσιών για την φροντίδα των ασθενών είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της επιδημίας αυτής» υπογράμμισε ο Φουκούντα.
Ένας γιατρός 51 ετών, ο Ρικ Σάκρα, προσβλήθηκε από τον ιό του Έμπολα, ενώ εργαζόταν στη Λιβερία, ανακοίνωσε η χριστιανική οργάνωση SIM USA.
Ο Σάκρα εργαζόταν σε μαιευτήριο και θεωρείτο ότι δεν ερχόταν σε επαφή με ασθενείς Έμπολα. Έχει τεθεί σε καραντίνα στη Μονρόβια.