Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, όπου αναφέρθηκαν στις οικονομικές συνέπειες της κυβερνητικής απόφασης για κλείσιμο της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, η ΕΡΤ είναι η μοναδική κερδοφόρα ΔΕΚΟ. Συνολικά, με βάση τις εκτιμήσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ, η κυβερνητική απόφαση και ο όλος χειρισμός του θέματος, έχει στοιχίσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ και ίσως αγγίξει και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ στα κρατικά ταμεία. Στις εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις των 2.650 εργαζομένων που απολύονται, οι ρήτρες των συμβολαίων που είχαν ήδη κλειστεί, η ακύρωση συμφωνιών παραγωγών προγραμμάτων κλπ, τα οποία όλα μεταφέρονται στο δημόσιο λογιστικό και στον ελλειμματικό προϋπολογισμό.
Ως παραδείγματα, ο κ. Καλφαγιάννης ανέφερε την μετάδοση των αγώνων της Φόρμουλα 1, για την οποία η ΕΡΤ έχει δώσει 200.000 ευρώ και είχε ήδη κλείσει «πακέτο» διαφήμισης ύψους 2.600.000 ευρώ οπότε τώρα η Φόρμουλα 1 θα ζητήσει από την ΕΡΤ είτε να καλύψει τα 2.600.000 ευρώ ή να πληρώσει τον αντίστοιχο χρόνο για να μεταδώσει τους αγώνες άλλο τηλεοπτικό κανάλι. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον τρίτο τελικό του ελληνικού μπάσκετ, που, όπως είπε, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο ελληνικός λαός είχε πληρώσει για να τον δει και τελικά δεν τον είδε λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ. Επίσης, όπως είπε, η ΕΡΤ έχασε ήδη τις μεταδόσεις των Μεσογειακών αγώνων, του Eurobasket.
Η σκηνοθέτης και πρώην Διευθύντρια Προγράμματος της ΕΡΤ, Πανδώρα Μουρίκη, τόνισε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ οδηγεί στο να μην δοθεί απάντηση σε 650 προτάσεις Ελλήνων παραγωγών και σκηνοθετών για την νέα τηλεοπτική περίοδο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και σε δεκάδες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου. Για σοβαρότατες οικονομικές ζημιές από την αιφνίδια διακοπή του σήματος ERT World έκανε λόγο και ο Νίκος Μιχαλίτσης, πρώην Τεχνικός Διευθυντής της ΕΡΤ, ο οποίος υποστήριξε ότι η διακοπή χωρίς προειδοποίηση του σήματος δίνει το δικαίωμα σε όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες να αρνηθούν την καταβολή των χρημάτων, επικαλούμενες τη ζημιά που υπέστησαν οι ίδιες από τη διακοπή των συμβολαίων με τους συνδρομητές τους. Διευκρίνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει απώλεια εσόδων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΡΤ, από τις 4 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους μέχρι τώρα και συμπλήρωσε ότι η διάλυση της εταιρείας οδηγεί ουσιαστικά και στην έξοδό της από το ΕΣΠΑ, στο οποίο είχε ενταχθεί, κάτι που προκαλεί ζημιές άλλων 9,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μιχαλίτσης επεσήμανε και το ότι το Δημόσιο θα μείνει χωρίς δικές του συχνότητες και χωρίς δικό του δίκτυο στην ψηφιακή τηλεόραση.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε αναφορά και στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ τα οποία μόνο το 2012, έκαναν 76 συναυλίες, 46 εκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετείχαν σε δεκάδες εκδηλώσεις. Επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο κτίριο, θα συνεχίσουν να προσφέρουν την εργασία τους και δεν πρόκειται να αποχωρήσουν καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι χρεωμένοι με την προστασία του πολύτιμου εξοπλισμού της εταιρείας, τον οποίο θα παραδώσουν στον Διαχειριστή και όλα θα γίνουν με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Επίσης, προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του Κυβερνητιικού Εκπροσώπου, κ. Σίμου Κεδίκογλου, του Διαχειριστή που έχει οριστεί και του οποιουδήποτε άλλου θεωρηθεί υπεύθυνος για τα διαφυγόντα κέρδη της εταιρείας που προαναφέρθηκαν.
Ο κ. Καλφαγιάννης, τέλος, κατήγγειλε την προσπάθεια από ιδιώτες να «αξιοποιήσουν» την επωνυμία «Ραδιοτηλεόραση» που ανήκει στο περιοδικό που εξέδιδε η ΕΡΤ και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, που ήταν παρών στη συνέντευξη, Γιώργο Σαββίδη, ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν είναι μέρος της λύσης αλλά η μόνη λύση, διευκρινίζοντας ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ παραμένει αταλάντευτη στην θέση της ότι θα πρέπει το λάθος του κλεισίματος της ΕΡΤ να διορθωθεί με την κατάργηση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της αντίστοιχης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ και την έναρξη διαλόγου χωρίς να είναι δεδομένες οι απολύσεις.