Είναι σχεδόν αδύνατη τη συνολική ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους λόγο της έντονης διαφωνίας με τη θέσπιση της κάρτας φιλάθλου που διατυπώνουν τα σωματεία και οι οργανωμένοι φίλαθλοι, γεγονός που μαζί με άλλους προβληματισμούς που εκφράζονται, όπως την εκμίσθωση υπηρεσιών αστυνόμευσης.
Σήμερα συνεχίστηκε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, παρουσία των οργανωμένων φιλάθλων, σωματείων, των συνδέσμων ποδοσφαιριστών και διαιτητών και οργανώσεων νεολαίας.
Από τις δηλώσεις των Βουλευτών μετά τη συνεδρίαση αλλά και τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων στη συνεδρίαση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες, προβληματισμοί και ανησυχίες και ότι όλα τα κόμματα θεωρούν πως πρέπει να γίνει διεξοδικός και εξαντλητικός διάλογος πριν ψηφιστεί κάτι το οποίο ενδεχομένως στην πράξη να αποτύχει. Φαίνεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ψηφιστούν κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου για τις οποίες υπάρχει ομοφωνία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρη Σαμψών δήλωσε επί του θέματος ότι στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για να μπορεί το νομοθέτημα να οδηγηθεί με επιτυχία στην ολομέλεια.
Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι σήμερα στην Επιτροπή τοποθετήθηκαν τα μεγάλα σωματεία και οι Σύνδεσμοι φιλάθλων και οι κυριότεροι προβληματισμοί που ακούστηκαν είναι κατά πόσο τα χρονικά περιθώρια που τίθενται για ψήφιση στις δέκα Ιουλίου του νομοθετήματος είναι επαρκή για να μπορέσουν όλα τα μέλη της Επιτροπής να διέλθουν με σοβαρότητα και σε βάθος τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή και σύμφωνα με τον κ. Σαμψών θα αποφασιστεί τότε ο περαιτέρω χειρισμός, παρουσία και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της ΚΟΠ.
Σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο μάλλον δεν οδηγείται στις δέκα Ιουλίου για ψήφιση, ο κ. Σαμψών είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα μελετώνται και ότι ενώ όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για πάταξη της βίας και του χουλιγκανισμού, είναι απαραίτητη η όσο το δυνατό μεγαλύτερη και πιο ευρεία συναίνεση επί συγκεκριμένων προνοιών του νομοθετήματος. Το σημαντικότερο, τόνισε, είναι να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση σε επίπεδο μελών της επιτροπής για να μπορέσει το νομοθέτημα να οδηγηθεί με επιτυχία στην ολομέλεια.
Για την κάρτα φιλάθλου, ο κ. Σαμψών είπε ότι υπάρχουν διαφωνίες από πλευράς συνδέσμων φιλάθλων, ειδικότερα για το Αρχείο που θα τηρείται, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και για τα χρονικά πλαίσια της εφαρμογής του μέτρου αυτού. Στις τοποθετήσεις των συνδέσμων ότι το αρχείο που θα τηρείται συνιστά `φακέλωμα` , ο κ. Σαμψών είπε ότι υπάρχει όντως έντονη αμφισβήτηση και ότι η Νομική Υπηρεσία θα διαφωτίσει επί του θέματος, δηλαδή ποιες πρόνοιες χρήζουν αλλαγής ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι σήμερα έγινε διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου καθώς χθες προέκυψαν διάφορες εκκρεμότητες για την κάρτα φιλάθλου και τον τρόπο εφαρμογής της καθώς και διχογνωμία μεταξύ Υπουργείου και ΚΟΠ σε σχέση με την εκμίσθωση υπηρεσιών αστυνόμευσης, τονίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί σοβαρά γιατί στη δική μας αντίληψη η Αστυνομία δεν πρέπει να πληρώνεται επιπρόσθετα για να πραγματοποιεί το ρόλο της στην κοινωνία που είναι η δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, ο ΑΠΟΕΛ μίλησε για λειτουργικά θέματα που θα πρέπει να επεξηγηθούν περαιτέρω, ο Απόλλωνας εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής της νομοθεσίας, ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών επίσης αμφιβολίες για τη στενότητα χρόνου που υπάρχει και της αναγκαιότητας να υπάρξουν πρόνοιες για προστασία των ποδοσφαιριστών ενώ η ΑΕΛ μίλησε για την ανάγκη σωστής διαβούλευσης για να είναι εφαρμόσιμη η νομοθεσία και δεσμεύτηκε, όπως και τα άλλα σωματεία, να υποβάλουν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Ανάλογες ενστάσεις εκφράστηκαν από οργανώσεις νεολαίας όπως ΕΔΟΝ, από οργανωμένα σύνολα και άλλα σωματεία.
Επίσης, όπως είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, εγείρεται ζήτημα για την οικονομική διάσταση και δεν είναι σωστό την ώρα που ταλανίζει την κοινωνία και τα σωματεία οικονομική δυσπραγία, να εισάγονται με νομοσχέδιο περαιτέρω επιβαρύνσεις.
Ο κ. Δαμιανού είπε περαιτέρω ότι η Επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό να εξεταστούν ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου πριν κλείσει η Βουλή, αλλά για τα μεγάλα ζητήματα της κάρτας φιλάθλων και άλλα να υπάρξει συζήτηση για να εξασφαλιστεί συναίνεση, προσθέτοντας ότι ευχή είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος αυτός με την επάνοδο της Βουλής.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ενδεχομένως εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης εγκαταλείψει τη θέση του “take it or leave it“ ,να μπούμε σε ένα διάλογο για επιμέρους ζητήματα.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το πρόβλημα που προκύπτει με τη βία και την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα άμεσα και αποτελεσματικά, ωστόσο μίλησε για ελλείψεις στο νομοσχέδιο που δεν πρέπει να παραβλεφθούν.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη βία, μέσω της πρόληψης και της καταστολής και ενώ οι προθέσεις είναι καλές, υπάρχουν ελλείψεις και κενά.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, για να λειτουργήσουν τέτοιου είδους νομοθεσίες χρειάζεται συναίνεση η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι τα σωματεία, οι οργανωμένοι φίλαθλοι και άλλοι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν δόθηκε επαρκής χρόνος για συζήτηση και οι διαφορετικές απόψεις ενδεχομένως να καταστήσουν αμφίβολη την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου.
Ανέφερε ακόμη ότι θα γίνει προσπάθεια από πλευράς ΕΔΕΚ να εργαστεί όσο σκληρά χρειάζεται για να ψηφιστούν εκείνες οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που μπορούν να συμβάλουν άμεσα και αποτελεσματικά στην πάταξη της βίας και να ψηφιστούν πριν τις δέκα Ιουλίου, όπως η σήμανση των θέσεων, ο αποκλεισμός από τα γήπεδα, η ποινικοποίηση κάποιων πράξεων και η ταχεία εκδίκαση υποθέσεων.
Τόνισε όμως ότι συγκεκριμένα ζητήματα όπως αυτό της κάρτας φιλάθλου, της καταβολής του κόστους αστυνόμευσης και της εκμίσθωσης υπηρεσιών για αστυνόμευση, χρήζουν περαιτέρω συζήτησης και επεξεργασίας.