Κατά τους ειδικούς, για τον καθένα από εμάς η επιλογή του αγαπημένου μας αριθμού συνδέεται κατά τους ειδικούς τις περισσότερες φορές με προσωπικές εμπειρίες και στοιχεία που έχουν βαθύτερη σημασία.
Πχ αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελούν η ημερομηνία γενεθλίων ενός αγαπημένου ατόμου, η διεύθυνση του σπιτιού μας ή η ηλικία ενός φίλου.
Ίσως πάλι η επιλογή αυτή μπορεί να έχει πολιτισμικό υπόβαθρο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο μαθηματικός και συγγραφέας Αλεξ Μπέλος, ο πιο αγαπημένος αριθμός του κόσμου είναι το 7. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά έλαβαν μέρος περισσότεροι από 44.000 εθελοντές οι οποίοι κλήθηκαν να αποκαλύψουν τις… αριθμητικές προτιμήσεις τους.
Στην κορυφή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, βρίσκεται το 7, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν το 3 και το 8. Γιατί όμως ο περισσότερος κόσμος προτιμά τον αριθμό 7;
Τι κρύβεται πίσω από αυτόν; Σύμφωνα με τον κινεζικό πολιτισμό, ο αριθμός επτά (τσι) θεωρείται γούρικος καθώς συμβολίζει την έννοια της σύμπνοιας. Ακουστικά παραπέμπει στο chi ή αλλιώς στη δύναμη της ζωής.
Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν τυχερό αριθμό, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ζευγαριών.
Ο αριθμός επτά ακόμη αντιπροσωπεύει το Σύμπαν και συνδέει τους παραδείσους – σύμφωνα με τη λατρεία του Σανγκντί, της θεότητας των ουρανών – οι οποίοι συμβολίζονται από τον αριθμό τρία με το σώμα της Γης, το οποίο συνδέεται με τον αριθμό τέσσερα. Ο κινεζικός πολιτισμός ωστόσο δεν είναι ο μόνος ο οποίος τοποθετεί το επτά σε μια τόσο σημαντική θέση. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα επτά θαύματα του κόσμου, επτά ημέρες σε μια εβδομάδα, επτά κύκλοι του Σύμπαντος, επτά θανάσιμα αμαρτήματα και επτά βασικές μουσικές νότες.
Για τον βουδισμό ο αριθμός επτά είναι ιερός: αντιπροσωπεύει την άνοδο και πιστεύεται ότι αποτελεί τον αριθμό των πρώτων βημάτων του Βούδα μετά τη γέννησή του. Στην περίπτωση του χριστιανισμού πάλι υπάρχουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, οι επτά δωρεές του Αγίου Πνεύματος, τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας και οι επτά αρετές.
Στην περίπτωση του εβραϊσμού πάλι το επτά αποτελεί τον αριθμό της σοφίας, ενώ υπάρχουν οι 7 μεγάλες εβραϊκές γιορτές και η χαρακτηριστική επτάφωτος λυχνία.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι εθελοντές κλήθηκαν να δηλώσουν τον αγαπημένο τους αριθμό και να δικαιολογήσουν την επιλογή τους. Πρώτο στις προτιμήσεις τους, όπως φάνηκε, βγήκε το 7, δεύτερο το 3, τρίτο το 8, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν το 4 και το 5.
«Ο λόγος για τον οποίο σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία γίνονται αναφορές στον αριθμό επτά δεν θα βρεθεί ποτέ. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των μοναδικών αριθμητικών ιδιοτήτων του» εξηγεί από την πλευρά του ο Μπέλλος. Από τους περισσοτέρους ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν θέση με τον συγκεκριμένο αριθμό, ενώ και πολλά ξενοδοχεία τον παραλείπουν κατά την αρίθμηση των δωματίων τους.
Στις κάρτες ταρό το 13 αντιπροσωπεύει τον θάνατο, ενώ το ημερολόγιο των Μάγιας τελειώνει το 13ο Μπάκτουμ.
Στον χριστιανισμό ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο.
Για τους ορθοδόξους θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη όταν συνοδεύεται από το 13, ενώ για τους καθολικούς ισχύει το ίδιο αλλά για τη μέρα της Παρασκευής