Ποιες χώρες «βοηθούν» περισσότερο τους πολίτες να αποκρύβουν τον πλούτο τους και να διαφεύγουν ή να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων; Σε αυτή την ερώτηση σπεύδει να απαντήσει έρευνα του Tax Justice Network, η οποία συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.
Τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία αφορούν το 2020, αξιολογούν το κατά πόσο τα χρηματοοικονομικά και νομικά συστήματα των υπό εξέταση χωρών «επιτρέπουν» σε εταιρείες και φορολογούμενους να αποκρύπτουν την πραγματική έκταση των περουσιακών τους στοιχείων.
Και στην πρώτη θέση βρίσκεται η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, δηλαδή οι ΗΠΑ. «Αυτή η αξιολόγηση δείχνει πώς οι παράγοντες διαφθοράς εργαλειοποιούν το οικονομικό σύστημα έναντι της δημοκρατίας» σχολιάζει ο Ίαν Γκάρι, διευθυντής της οργάνωσης Financial Accountability & Corporate Transparency Coalition.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της έρευνας, η αρνητική πρωτιά των ΗΠΑ οφείλεται στην άρνηση των δημόσιων αρχών να ανταλλάξουν φορολογικές πληροφορίες με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση ξεκινήσει να μοιράζεται στοιχεία με άλλες χώρες, τότε αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της λεγόμενης φορολογικής «μυστικότητας» κατά 40% σε όλο τον κόσμο.
Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας έπεται η Ελβετία, ενώ ακολουθούν Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Λουξεμβούργο, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Παρθένοι Νήσοι και Γκέρνσεϊ (ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο). Η Κύπρος βρίσκεται στην 15η θέση, ενώ η Ελλάδα φιγουράρει στην άκρως κολακευτική 99η θέση, σε σύνολο 141 χωρών.
Η κατάταξη των χωρών διαμορφώνεται με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η μυστικότητα των τραπεζικών στοιχείων, ο αριθμός των καταχωρημένων ιδρυμάτων και trusts, η δημοσιοποίηση του μετοχολογίου των εταιρειών, η πρόσβαση σε στοιχεία ιδιοκτησίας πολύτιμων assets, καθώς και η διαφάνεια στις ετερόρρυθμες εταιρείες.
10 τρισ. δολάρια σε off-shore
Πέντε από τις χώρες της Ομάδας των G7 -δηλαδή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ιταλία- είναι υπεύθυνες κατά τουλάχιστον 50% για την επιβράδυνση της παγκόσμιας προόδου στη μάχη της φοροδιαφυγής ή αποφυγής.
«Μια μικρή ομάδα πλούσιων χωρών, η οποία θέτει τους διεθνείς κανόνες, είναι υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της παραβίασης αυτών των φορολογικών κανόνων» δηλώνει ο Μόραν Χαράρι, επικεφαλής ερευνητής της Tax Justice Network.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε offshore εταιρείες, ένα χρηματικό ποσό το οποίο ισούται με τουλάχιστον 2,5 φορές την αξία όλων των εν κυκλοφορία χαρτονομισμάτων σε δολάρια και ευρώ.