Με δήλωσή της η εταιρεία ενημέρωσε το κοινό της πως θα αποσαφηνίσει τα «community standards», ή αλλιώς, τους κανόνες που διέπουν τη διεθνή αυτή online κοινότητα.
Έχοντας μετατραπεί εδώ και καιρό σε απαραίτητο μέσο επικοινωνίας για εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνο για προσωπικές και κοινωνικές αλλά και για επαγγελματικές επαφές, το facebook αποφάσισε εντέλει να διευκρινίσει τις μέχρι σήμερα χαρακτηριζόμενες από πολλούς «ασαφείς» πολιτικές του, όσον αφορά στο περιεχόμενο που επιτρέπεται να δημοσιεύεται.
Άλλωστε πολλές ήταν οι κατά διαστήματα διαμαρτυρίες χρηστών του κοινωνικού δικτύου, οι οποίες έκαναν λόγο για αποκλεισμούς και μπλοκαρίσματα λογαριασμών χωρίς να κατανοούν την αιτία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «παρέχουμε περισσότερες λεπτομέρειες και σαφήνεια τι επιτρέπεται και τι όχι. Για παράδειγμα, τι εννοούμε ακριβώς όταν μιλάμε για γυμνό, ή τι εννοούμε όταν κάνουμε λόγο για ρητορική μίσους; Αν και οι πολιτικές και τα στάνταρ μας δεν αλλάζουν, έχουμε ακούσει ότι θα ήταν χρήσιμο να παρέχουμε περισσότερη διαφάνεια και παραδείγματα, πράγμα το οποίο θα κάνουμε με αυτό το update».
Σχετικά με την απομάκρυνση ή την επιβολή περιορισμών σε υλικό το οποίο παραβιάζει νόμους που ισχύουν σε συγκεκριμένες χώρες, η εταιρεία διευκρίνισε πως πρόκειται να «αναφέρει τον αριθμό των κυβερνητικών αιτημάτων για περιορισμό υλικού που παραβιάει τοπικούς νόμους στην Global Government Requests Report…και αν μια χώρα ζητήσει την απομάκρυνση υλικού επειδή είναι παράνομο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το αφαιρέσουμε από το Facebook εντελώς, αλλά ενδεχομένως να περιορίσουμε την πρόσβαση σε αυτό στη χώρα όπου είναι παράνομο».
Όσον αφορά στα λεπτομερέστερα community standards, πλέον παρέχονται περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη ενημέρωση για τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με αυτοτραυματισμό, επικίνδυνες οργανώσεις, bullying και παρενόχληση, εγκληματική δραστηριότητα, σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, γυμνό, ρητορική μίσους, βία και υλικό «εκτός ορίων».
Ειδικά στο ζήτημα της ρητορικής μίσους, το Facebook δίνει τις παρακάτω εξηγήσεις : «Καταλαβαίνουμε ότι πολλές χώρες έχουν προβληματισμούς για τη ρητορική μίσους στις κοινωνίες τους, οπότε μιλάμε τακτικά με τις κυβερνήσεις, τα μέλη των κοινοτήτων, ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς από όλο τον κόσμο για να διασφαλίζεται ότι είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση να αναγνωρίζουμε και να απομακρύνουμε τέτοια ρητορική από την κοινότητά μας».
Επίσης, συμπληρωματικά διευκρινίζεται ότι υπάρχει πνεύμα «συνεργασίας» όσον αφορά στους τοπικούς νόμους- χαρακτηριστικό παράδειγμα η βλασφημία: εάν σε μια χώρα είναι παράνομη, ακόμη και αν δεν θεωρείται ότι παραβιάζει τα community standards, το καταγγελθέν υλικό (report) αξιολογείται και πάλι.
Όσον αφορά στη Global Government Requests Report, περιλαμβάνει πληροφορίες για τα κυβερνητικά αιτήματα. «Συνολικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε αύξηση στα κυβερνητικά αιτήματα για περιορισμούς σε δεδομένα και υλικό. Η ποσότητα του υλικού στο οποίο επιβλήθηκαν περιορισμοί για παραβίαση τοπικών νόμων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο μισό, στα 9.707 “κομμάτια” υλικού από τα 8.774. Παρατηρήσαμε αύξηση σε αιτήματα από χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία, και μείωση σε χώρες όπως το Πακιστάν».
Ο αριθμός αιτημάτων για στοιχεία λογαριασμών παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ελαφρά αύξηση στα 35.051 από τα 34.946. Αύξηση υπήρξε και από κυβερνήσεις όπως αυτή της Ινδίας ενώ μείωση σημειώθηκε σε ΗΠΑ και Γερμανία.
Ο νέος οδηγός που θα αντικαταστήσει τον παλιό στην ιστοσελίδα του Facebook είναι σαφώς πιο εκτενής, φτάνοντας περίπου τις 2.500 λέξεις.