ΠΙΣ: Καταγγελίες για υπερχρεώσεις γιατρών

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Δρ Βάσος Οικονόμου, ο ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος εξετάζει αυτό το διάστημα αυξημένο αριθμό καταγγελιών πολιτών που διαμαρτύρονται για υπερχρεώσεις γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Ο Δρ Οικονόμου αναφέρει ότι “ώσπου εμβαθύνει η οικονομική και ηθική κρίση αυξάνονται τα παραπτώματα σε όλους τους χώρους μη εξαιρεμένου και του ιατρικού τομέα. Δυστυχώς, τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και υπάρχουν καταγγελίες για υπερχρεώσεις που διερευνώνται”.

“Οι καταγγελίες για χρεώσεις είναι κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς να διερευνήσουμε, γιατί η κείμενη κυπριακή νομοθεσία και η δεοντολογία μας, θεωρεί την άσκηση της ιατρικής ως ελεύθερο επάγγελμα και ο κάθε γιατρός έχει δικαίωμα να κρίνει τι προσφέρει και να χρεώνει όσα κρίνει ο ίδιος. Εννοείται φυσικά, ότι ελέγχεται”, είπε ο κ. Οικονόμου.

Δεν μπορούμε, συνέχισε, να επέμβουμε και να υποβάλουμε ποινές, όσον αφορά τους γιατρούς διότι υπάρχει το ελεύθερο “εμπόριο”.

“Δεχόμαστε καταγγελίες, τις οποίες χειριζόμαστε με πολύ λεπτότητα και κάνουμε παρεμβάσεις. Είναι αδιανόητο εν μέσω κρίσεως να υπερχρεώνονται ασθενείς. Δεν νομιμοποιούνται οι γιατροί την στιγμή όλοι σφίγγουν τα ζωνάρια, αυτοί να αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές τους”, σημείωσε

Για παράδειγμα, διευκρίνισε ο Δρ Οικονόμου, έχουμε καταγγελίες για υπερχρεώσεις χιλιάδων ευρώ για παραμονή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές για δυο-τρεις ημέρες. “Ζητούμε από τους καταγγέλλοντες να στέλλουν αναλυτικά τις αποδείξεις τους, σε τι θεραπείες υποβλήθηκαν κλπ. Είναι δύσκολο να αποδείξουμε την ενοχή κάποιου με βάση τα δεδομένα αλλά γίνονται προσπάθειες εκ μέρους μας, στέλνουμε κατά καιρούς συμβουλές. Δεν σημαίνει πάντα ότι τα παράπονα ασθενών είναι δικαιολογημένα”, σημείωσε.

Ως ΠΙΣ, κάνουμε έκκληση, συνέχισε, για να συμπεριφερόμαστε με αβρότητα και ανθρωπιά σε αυτή την οικονομική κρίση που διανύουμε όλοι μας.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, είναι η προβολή των γιατρών με βάση την ιατρική δεοντολογία, κάτι που προσπαθούμε να το επιλύσουμε με την αλλαγή νομοθεσίας σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς της κυπριακής πολιτείας.

“Με βάση την ιατρική δεοντολογία, ο γιατρός όχι μόνο δικαιούται αλλά και `υποχρεούται` να προβάλει τις ιατρικές του πράξεις και ικανότητες και το τι προσφέρει στους ασθενείς του και η προβολή του είναι θεμιτά ανεκτή και δεοντολογικά σωστή μέχρι έως ότου ένα σημείο. Αν όμως ξεφύγει γίνεται διαφήμιση κάτι που απαγορεύεται”, εξηγεί.

Κρούσματα τέτοια, σημείωσε ο Δρ Οικονόμου, που καταγγέλλουν συνάδελφοι συναδέλφους ότι κάνουν προβολή προσόντων που δεν διαθέτουν, ή μηχανημάτων τάχατες που χρησιμοποιούν που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τα διερευνούμε και προσπαθούμε εκεί όπου επιβάλλεται η τιμωρία να επιβάλλεται.

Ενα άλλο πρόβλημα του ΠΙΣ, σύμφωνα με τον Δρα Οικονόμου, είναι η χρήση ειδικοτήτων. Σημειώνει ότι “με συνεργασία της Βουλής και τις αλλαγές στην νομοθεσία μειώνονται οι καταγγελίες και ίσως οι νέοι γιατροί που έρχονται πια δεν πέφτουν μέσα στην ασάφεια που επικρατούσε πριν μερικές δεκαετίες όσον αφορά τις ειδικότητες. Και έτσι γίνεται προσπάθεια από τον ΠΙΣ να ενημερώνει τους διάφορους φορείς αρχής γενομένης από διάφορα Υπουργεία και οργανισμούς ότι πρέπει να δέχονται πιστοποιητικά για τις ειδικότητες”.

Εισηγούμαστε εμείς, και θα το κατοχυρώσουμε και νομικά, αναφέρει ο Δρ Οικονόμου, ότι δεν νομιμοποιείται να δίδει πιστοποιητικό για τρεις μήνες παράταση άδειας σε εγκυμονούσα γυναίκα ένας οφθαλμίατρος, πράγματα που σήμερα γίνονται, συμπλήρωσε.

“Τα ιατροσυμβούλια που θα εξετάζουν ορθοπεδικά πρέπει να αποτελούνται από ορθοπεδικούς, τα ιατροσυμβούλια που εξετάζουν αιτήματα για σύνταξη ανικανότητας ή παραπομπή στο εξωτερικό ενδοκρινολογικών θεμάτων πρέπει να είναι ενδοκρινολόγοι”.

Ο Δρ Οικονόμου, αναφέρθηκε στην περίπτωση Κυπρίου γιατρού που παραποίησε την ειδικότητα του και τώρα διώκεται πειθαρχικά και ποινικά.

“Παραποίησε πιστοποιητικό κάποιου άλλου και το εμφάνισε ότι είναι η ειδικότητα δική του”, κατέληξε.