Το «κλείδωμα» της συμφωνίας μεταξύ τρόικας και Κεντρικής Τράπεζα στα επιμέρους θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, οδηγεί, όπως όλα δείχνουν και στο «κλείδωμα» και της συμφωνίας για το μνημόνιο. Η συμφωνία αυτή , φέρεται να θέτει τις βάσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, επαναφέροντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Χρειάστηκαν επίμονες ,παρατεταμένες διαβουλεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, υπαναχώρηση και των δύο πλευρών σε κάποια θέματα, που αποτελούσαν εμπόδιο στη θετική έκβαση των αλλεπάλληλων συζητήσεων. Οι τεχνοκράτες της τρόικας υποχώρησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο μέγεθος των απαιτήσεών τους για πρωτοβάθμια κεφάλαια από 10% που αρχικώς ζητούσαν, στο 9%.
Η Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται πως δέχτηκε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των Συνεργατικών σε 35 από 95.
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η συνεπαγόμενη αύξηση της ρευστότητας θα οδηγήσει αφενός στη μείωση των επιτοκίων και αφετέρου στην ικανοποίηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της οικονομίας, εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη.
Η «χρυσή τομή» αναζητείται στο χρόνο εκποίησης των ακινήτων. Ως προς την ιδιοκατοίκηση η τρόικα υπαναχώρησε στους 24 μήνες από τους 18 για εκποίηση. Χρόνος που, όμως, βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση .
Ανυπέρβλητες φαίνονται μέχρι στιγμής οι διαφωνίες ως προς τα θέματα του δημοσιονομικού, για τη συνεισφορά ή μη του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χρήση των εσόδων από φυσικό αέριο για μείωση του χρέους, την ΑΤΑ και την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών .