Μόνον η πιλοτική μείωση για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, τίθεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται να συζητήσουν, λόγω στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, μια οριστική μείωση του συγκεκριμένου φόρου.
Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να ζητούν πρόσθετα εξειδικευμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε, επίσης, ότι κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα «άνοιξε όλη η ατζέντα των θεμάτων (δημοσιονομικά, προαπαιτούμενα Ιουνίου και διαρθρωτικά), υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις».
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν, παράλληλα, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτή την περίοδο.
Οι επικεφαλής της τρόικας αυτή την ώρα συναντώνται με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ενημερωθούν για όλα τα θέματα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, την αναδιάρθρωση των υπουργείων και των φορέων, την πορεία της διαθεσιμότητας και κινητικότητας των υπαλλήλων, αλλά και την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους επίορκους.
Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και η διάταξη που ρυθμίζει το ζήτημα της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Το «καυτό» θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου, όπως επανέλαβαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά και από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.