Παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη και τα Κοινοβούλιά της έδωσαν το πράσινο φως για την χορήγηση προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με τη μορφή πίστωσης με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) ωστόσο η τελική απόφαση θα κλειδώσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας. Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.
Μια αρχική εκτίμηση των μεγεθών αυτών θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου θα αξιολογηθεί το εάν η Ελλάδα πληροί ή όχι τα απαιτούμενα κριτήρια για την γραμμή ECCL. Πάντως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει ξεκαθαρίσει πως για να δοθεί η πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας.
Εάν τελικά προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση του ECCL και δεν διακοπούν από πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το συμβούλιο διοικητών του ESM θα αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ- να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ESM το Μνημόνιο Κατανόησης όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης θα αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί.
Σημειώνεται πως αναφορικά με την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή ECCL ο κανονισμός του ESM αναφέρει πως στόχος της είναι να στηρίξει υγιείς πολιτικές και την πρόληψη καταστάσεων κρίσης, επιτρέποντας στα μέλη του ESM να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια του Μηχανισμού πριν αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων στις αγορές κεφαλαίων.