Ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ήταν ο κεντρικής ομιλητής στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στη βάση των 10 προτεραιοτήτων του Προέδρου Juncker για την πορεία της ΕΕ, με τίτλο: “Η Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά και η Κύπρος: Ανάπτυξη – Επενδύσεις – Ανταγωνιστικότητα. Πώς θα πετύχουμε;”και δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα δύσκολες και όταν είσαι Κυβέρνηση μειοψηφίας τότε το έργο καθίσταται τιτάνιο.
Ο κ. Πετρίδης μιλώντας για τη μεταρρύθμιση και τη σημασία της για την τόνωση της ανάπτυξης, ο κ. Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος οφείλει να προβεί σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική.
“Οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα δύσκολες και όταν είσαι Κυβέρνηση μειοψηφίας τότε το έργο καθίσταται τιτάνιο”, είπε ο κ. Πετριδης, προσθέτοντας ότι “είναι η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνει το εάν η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί επαρκώς σε μια ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ ή αν θα είναι καταδικασμένη να βρίσκεται στις οικονομικές παρυφές της”.
Όπως είπε, “οφείλουμε να μείνουμε πιστοί στο κυπριακό πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων όπως οφείλει και η ΕΕ να συνεχίσει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”, σημειώνοντας ότι “είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη”.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι για να καταστεί η Κύπρος ανταγωνιστική και να καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία εκ μέρους μας, σεβασμός στους σχεδιασμούς μας, τήρηση των δεσμεύσεων μας, εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μείωση της γραφειοκρατίας.
Η Γενική Διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα του τόπου και την παραγωγικότητα.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, στην εισαγωγική του ομιλία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι “παρά την πρόοδο που έχουμε συντελέσει στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά και σημαντικά οικονομικά εμπόδια”.
“Οι φραγμοί στην ελεύθερη ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, η πλημμελής εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων, τα χαμηλά επίπεδα διασυνοριακών δημοσίων συμβάσεων και η ανεπαρκής πολιτική στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιορίζουν τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, με αποτέλεσμα λιγότερες θέσεις εργασίας και αδικαιολόγητα υψηλές τιμές”, πρόσθεσε.
Επομένως, κατέληξε, η ενιαία αγορά πρέπει να αναζωογονηθεί και να εκσυγχρονιστεί, κατά τρόπο που να βελτιώνει τη λειτουργία των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και να εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα προστασίας για τους πολίτες.