Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του, μετά από την παρουσίαση έκθεσης, για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, κατά την οποία ενημερώθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών, τα πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι των συντεχνιών και κοινωνικοί εταίροι, είπε ότι για να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει και συνέχεια και διάρκεια και ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί.
Ο κ. Πετρίδης είπε πως οι μεγάλες διαρθρωτικές τομές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή εργάζονται, ούτως ώστε να είναι σίγουροι πως οι όποιες αποφάσεις θα μπορούν να εφαρμοστούν για να διαρκέσουν και να εξυπηρετήσουν στο τέλος της ημέρας τον πολίτη και την οικονομία, καθώς και την κοινωνία γενικότερα.
“Χρειάζονται και μελέτη και συνεργασία και να είμαστε προσεκτικοί. Εκεί είναι η δυσκολία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος αδημονεί, αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μια αγωνία, αλλά αν θέλουμε να επιτύχουμε, πρέπει να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ψύχραιμοι και να προχωρούμε προσεκτικά”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στην παρουσίαση, είπε ότι ήταν προγραμματισμένη από τους εμπειρογνώμονες που έχουν προσληφθεί, για να κάνουν κάποιες μελέτες, που αφορούν τα οριζόντια θέματα, τα θέματα του κρατικού μισθολογίου, της κινητικότητας, των προαγωγών, σημειώνοντας ότι “στα πλαίσια της πλήρους διαφάνειας θεωρήσαμε σωστό να καλέσουμε τις συντεχνίες, τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, για να τους βοηθήσουμε και αυτούς να έχουν υπόψη τους κάποιες προτάσεις από τους εμπειρογνώμονες και να διαμορφώσουν και τις δικές τους προτάσεις”.
Εξήγησε πως ο κοινωνικός διάλογος εξακολουθεί και γίνεται αθόρυβα, ενώ έχουν ήδη συναντηθεί με κάποιες συντεχνίες. Επίσης, ανέφερε ότι για κάποια συγκεκριμένα θέματα θα εμβαθυνθεί ο κοινωνικός διάλογος τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες ευελπιστεί ότι θα καταλήξουν.
Ερωτηθείς για το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης που ανοίγει με την Τρόικα, ο κ. Πετρίδης είπε: “Έχουμε επαφές και με την Τρόικα. Τους εξηγούμε τους σχεδιασμούς μας. Δεν θεωρώ ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, έτσι τουλάχιστον όπως εμείς την εννοούμε, είναι θέμα αποκλειστικό του μνημονίου. Είναι και θέματα πολύ πιο ευρεία, τα οποία έχουμε θέσει και τα οποία δρομολογούμε. Δεν είναι για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο μνημόνιο. Κάποιες πρόνοιες του μνημονίου αφορούν και θέματα, τα οποία βλέπουμε εμείς και ενημερώνουμε την Τρόικα”.
Όλοι, πρόσθεσε, “συμφωνούμε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υπηρεσία. Οι επισημάνσεις τους σε μεγάλο βαθμό μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι σε αυτά τα πλαίσια που γίνεται η διαβούλευση”.
Εξάλλου, ανέφερε ότι οι μελέτες των εμπειρογνωμόνων δεν είναι τόσο συγκεκριμένες, δεν προτείνουν κάποια νέα μοντέλα, για να προσθέσει πως “αυτά εμείς θα τα αναπτύξουμε”.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για την καθυστέρηση, που παρουσιάζεται στη Βουλή, σε σχέση με τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι “όντως υπάρχει ένα θέμα και όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο στη Βουλή”.
“Οποιαδήποτε καθυστέρηση τη θεωρούμε αχρείαστη και όχι μόνο αχρείαστη, αλλά πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου και επιβραδύνει την έξοδο μας από το μνημόνιο. Όντως καθυστερεί και τις αναδιαρθρώσεις. Φυσικά, πιστεύουμε ότι και οι ίδιες οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν πιο σύντομα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις αναδιαρθρώσεις, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το ευρύτερο πλαίσιο”, είπε.
Είπε, τέλος, πως η Κύπρος θέλει θετικές αξιολογήσεις ακριβώς για να επανακτήσει την αξιοπιστία και του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της.