Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε σήμερα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και Υφυπουργείου Ναυτιλίας.
Ο κ. Πετρίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι «σήμερα έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τα δύο νομοσχέδια τα οποία αφορούν τη δημιουργία Υφυπουργείων. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και αυτό που αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας.
Πρόκειται για πολιτικά και διοικητικά αυτοτελή Υφυπουργεία, (οι προϊστάμενων των οποίων) διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, των οποίων οι πολιτικοί προϊστάμενοι θα έχουν την εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολιτική εποπτεία και οριζόντιων πολιτικών αλλά και χάραξης πολιτικής που αφορά τους δύο αυτούς πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Παράλληλα, αυτά τα νομοσχέδια συνοδεύονται και με ένα πλαίσιο στρατηγικής. Σε λίγες μέρες τελειώνει μια μεγάλη στρατηγική που αφορά τον τουριστικό τομέα, που αφορά τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, την οποία αυτό το Υφυπουργείο Τουρισμού θα κληθεί μαζί με τον Υφυπουργό, να υλοποιήσουν.
Είναι πολύ σημαντικά θέματα, φαίνεται η πολύ μεγάλη προοπτική που υπάρχει για τον τουρισμό.
Παράλληλα διεξάγεται αυτή τη στιγμή άλλη στρατηγική μελέτη που αφορά την πολιτική για τη ναυτιλία, με διευρυμένες αρμοδιότητες, με πιο πολλά οριζόντια θέματα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό διακυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς πολιτικής. Απλώς ενδεικτικά να αναφέρω ότι η Κύπρος είναι η μόνο χώρα από τις ανταγωνιστικές της εντός ΕΕ που δεν έχει αρμόδιο Υπουργό με κύρια προτεραιότητα του τον τουρισμό.
Εμπειρογνώμονες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Διεθνές Νομισματικό και από την ΤΗR που διεξάγει τη μελέτη, έχουν επισημάνει την αδυναμία του πλαισίου διακυβέρνησης στο τουριστικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή προτείνουμε τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο, με πολιτικό προϊστάμενο και όχι με Διοικητικό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «θα προχωρήσουν, απλώς ακόμα δεν έχει τελειώσει η διαβούλευση, είμαστε προς το τέλος της διαβούλευσης μαζί και με τους αρμόδιους φορείς. Έτσι θα ακολουθήσει και αυτό. Εντός του 2016 αναμένεται να κατατεθεί και αυτό το νομοσχέδιο».
Σε ερώτηση είπε ότι «αυτό που ξεκαθάρισα είναι ότι κανένα από τα Υφυπουργεία δεν υπάγεται σε κανένα Υπουργείο. Αυτό ενδεχομένως να δημιουργούσε περισσότερες στρεβλώσεις, περισσότερες αλληλοεπικαλύψεις. Είναι Υφυπουργεία στα οποία οι Υφυπουργοί διορίζονται από τον Πρόεδρο, είναι στο μοντέλο του Υφυπουργού παρά των Προέδρω, για να έχουν ακριβώς αυτή την ευελιξία και αυτή τη διοικητική και πολιτική αυτοτέλεια που να μπορούν και να χαράξουν και να παρακολουθήσουν την εφαρμογή μιας πολιτικής χωρίς την παρεμβολή τρίτων. Είναι απευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν δούμε και τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος είναι η χώρα με το λιγότερο αριθμό πολιτικού προσωπικού. Για αυτό αναγκάζεται ένας Υπουργός, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο Υπουργός Ενέργειας να είναι Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τουρισμού, Εμπορίου, Επιχειρηματικότητας, που αντιλαμβάνεστε αυτό αποτελεί μια στρέβλωση. Και έχουν παρουσιαστεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό τα τελευταία 15-20 χρόνια. Και είναι ‘με νύχια και με δόντια’ που με τις προσπάθειες όλων των Υπουργείων και με μια πολύ συγκροτημένη πολιτική της Κυβέρνησης καταφέραμε να φτάσουμε στις αφίξεις των 3 εκ φέτος.
Αλλά η προοπτική και όσον αφορά τις αφίξεις και όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα που αφήνουν οι τουρίστες και όσον αφορά τη διαφοροποίηση είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Και αυτό θα καταδείξει και η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί με πάσα διαφάνεια τις επόμενες εβδομάδες».
Ερωτηθείς γιατί να συσταθούν Υφυπουργεία και όχι Υπουργεία, απάντησε ότι υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ, ανέφερε ότι «θα μετεξελιχθεί σε Υφυπουργείο και θα υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα είναι ο Υφυπουργός Τουρισμού. Δεν θα υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, αυτή είναι η πρότασή μας για να μη δημιουργούνται αλληλοεπικαλύψεις και προβλήματα συντονισμού και άλλες στρεβλώσεις διακυβέρνησης.
Ο ίδιος ο ΚΟΤ θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, είναι κάτι που το συζητήσαμε ήδη και με τους ίδιους, με μια νέα δομή, σε ένα νέο πλαίσιο και με διευρυμένες αρμοδιότητες. Αλλά την ουσιαστική αναδιάρθρωση του ΚΟΤ θα τη δούμε συν τω χρόνω, ήδη έχουμε κάνει την προεργασία μας αλλά επείγει να περάσει νομοθετικά το πλαίσιο, το οποίο θα μπορεί να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και στην αναδιοργάνωση».
Ερωτηθείς είπε ότι «ο ΚΟΤ θα μετεξελιχθεί σε Υφυπουργείο, δεν δημιουργούμε νέες δομές και νέες στρεβλώσεις, αντίθετα νοικοκυρεύουμε το πράγμα. Θα ονομάζεται Υφυπουργείο, θα είναι αναδιοργανωμένο με διαφορετικές αρμοδιότητες, ενδεχομένως και με κάποιες αλλαγές όσον αφορά κάποια υποστήριξη από προσωπικό και από άλλες Υπηρεσίες που υπάρχουν διάσπαρτες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή που ασχολούνται με θέματα τουρισμού, και χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο».
Κληθείς να πει αν ο «Τουρισμός» θα αφαιρεθεί από τη σημερινή ονομασία του αρμόδιου σήμερα Υπουργείου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «το Υπουργείο θα είναι Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».
Τέλος σε ερώτηση ο κ. Πετρίδης είπε ότι «όλες οι δομές που κάνουμε είναι χρήσιμες και για την επόμενη μέρα».