Θεοχαρίδου Κ. Καλυψώ
Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος
Κατ αρχήν χρήσιμος είναι ο ορισμός αυτής. Έτσι, με τον όρο διατροφή εννοείται το σύνολο των αναγκών του ανθρώπου που χρειάζεται για την ικανοποιητική του διαβίωση. Το θέμα δε, στη βάση του Ημεδαπού Δικαίου, ρυθμίζεται από το Άρθρο 33(1) του Ν.216/1990 σύμφωνα με το οποίο οι γονείς έχουν υποχρέωση να διατρέφουν τα ανήλικα τέκνα τους από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του.
Η υποχρέωση για διατροφή των ανηλίκων τέκνων μιας οικογενείας επομένως, ανήκει και στους δύο γονείς, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Η δε υποχρέωση για διατροφή ανηλίκου τέκνου υπάρχει ανεξαρτήτως του εάν ο υπόχρεος γονέας έχει επικοινωνία με το τέκνο ή όχι.
Νομολογία σχετική με την συνεισφορά στην διατροφή: Νομολογιακές Αρχές επί του πιο πάνω θέματος έχουν καθορίσει πως το Δικαστήριο κρίνει ότι, η κάλυψη των εξόδων του τέκνου πρέπει να γίνει με ανάλογη συνεισφορά των γονέων του με βάση τα αντίστοιχα εισοδήματα τους. Επίσης, στις δυνάμεις των γονέων είναι δυνατό να ληφθεί υπόψη το δημόσιο βοήθημα που εισπράττει ο ένας γονέας και η σύνταξη που εισπράττει ο άλλος γονέας. Στον καθορισμό της συνεισφοράς των υποχρέων για διατροφή θα πρέπει το Δικαστήριο να λάβει υπόψη του και τα έξοδα και τις ανάγκες του κάθε υπόχρεου γονέα.
Σημειούται πως, οι διατάξεις διατροφής ανηλίκων είναι αναγκαστικού δικαίου και άρα, δεν επιτρέπονται συμφωνίες των μερών που έρχονται σε αντίθεση με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα πως, η υποχρέωση για διατροφή ανηλίκου έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων υποχρεώσεων.
Άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη, κατά τον καθορισμό του ύψους της διατροφής: Στην ρύθμιση της διατροφής, το Δικαστήριο θα λάβει υπόψη του όλους τους σχετικούς παράγοντες και θα καθορίσει το ύψος της διατροφής.
Είναι δυνατό στον καθορισμό της διατροφής να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι ο σύζυγος με τον οποίο διαμένει το ανήλικο τέκνο προσφέρει στέγη σε αυτό, το φροντίζει και το περιποιείται. Επίσης το ότι ο γονέας με τον οποίο έχει επικοινωνία το παιδί προσφέρει σε αυτό φαγητό, εκδρομές, ψυχαγωγία. Περαιτέρω το Δικαστήριο στον καθορισμό των αναγκαίων εξόδων του δικαιούχου τέκνου θα πρέπει να εξετάσει αναλυτικά όλες τις ανάγκες του και να καθορίσει τα αντίστοιχα χρήματα για την κάλυψη τους.
Άρθρο 37 του Νόμου: Διατροφή προσδιορίζεται με βάσει τις ανάγκες του δικαιούχου όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν για διατροφή προσώπου. Η διατροφή περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για την συντήρηση και ευημερία του δικαιούχου και επιπλέον ανάλογα με την περίπτωση τα έξοδα για την εν γένει εκπαίδευση του.
Νομολογία σχετική με το μέτρο της διατροφής: Η κοινή λογική και η πείρα της ζωής είναι παράγοντες οι οποίοι διαδραματίζουν ρόλο στην καλύτερη αντίληψη των γεγονότων προς εντοπισμό των πραγματικών αναγκών συγκεκριμένων ατόμων.