Τις γιορτινές μέρες του ΠΑΣΧΑ οι πολιτικοί συνηθίζουν να μην προβαίνουν σε δηλώσεις και σχολιασμό της επικαιρότητας. Όμως φαίνεται ότι για κάποιους δεν ισχύει το Πασχαλινό αυτό έθιμο. Οι δηλώσεις του κ. Έρογλου και του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία κ.Κόνιγκ, έβαψαν με γκρίζο το τοπίο στο Κυπριακό και γέμισαν με βαριά σύννεφα τον ουρανό της προοπτικής για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για απελευθέρωση του νησιού και του λαού μας από την Τουρκική κατοχή και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Ο κ. Έρογλου μέσα στο Πάσχα ταξίδευσε στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μόνο για μισή ώρα για να κρατηθεί η ισορροπία του 50-50 και της πολιτικής ισότητας γιατί λέει ο κ. Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασίαδη πρόσφατα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο μιας παγκόσμιας διάσκεψης. Τα Ηνωμένα Έθνη βέβαια έκαναν το χατήρι στον κ. Έρογλου και η Κυπριακή Κυβέρνηση – η νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της χώρας- ανέχεται αυτά τα καμώματα των Ηνωμένων Εθνών. Διερωτάται κανείς, αν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα δεχόταν σε συνάντηση τους ηγέτες των Ρωσόφωνων της Ουκρανίας στην έδρα του ΟΗΕ στο όνομα της λύσης του Ουκρανικού προβλήματος;
Με την ευκαιρία που του δόθηκε ο κ.Έρογλου συνέχισε το παιγνίδι εντυπώσεων προβάλλοντας την πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Διάλυσε κάθε ελπίδα για την Αμμόχωστο ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο στα πλαίσια συνολικής συμφωνίας θα επιστραφεί μέρος της πόλης ενώ προέβαλε για άλλη μια φορά την εκ περιτροπής προεδρία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία από τις δηλώσεις του κ.Έρογλου ότι το Κυπριακό οδηγείται για ακόμα μια φορά σε αδιέξοδο. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύγκλιση στα κύρια θέματα όπως το εδαφικό, οι έποικοι και το θέμα Αμμοχώστου.
Μάλιστα οι απόψεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκουν και στήριξη από τον Αμερικανό Πρέσβη κ.Κόνιγκ οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή υιοθέτησε τις Τουρκικές θέσεις αφού μας κάλεσε να ξεχάσουμε τη συμφωνία υψηλού επιπέδου Κυπριανού- Ντενκτάς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την Αμμόχωστο. Ουσιαστικά συμφώνησε με τους Τούρκους ότι το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της συνολικής λύσης και όχι ως ξεχωριστό θέμα, που αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Παρόμοιας φύσης ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Θεωρούμε απαράδεκτη επέμβαση του, την υπόδειξη ότι το χερσαίο τερματικό είναι πολύ ακριβό και δύσκολο να χρηματοδοτηθεί. Όμως την ίδια ώρα η ΗΠΑ κατασκευάζουν δικό τους τερματικό φυσικού αερίου για τις δικές τους εξαγωγές. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα κρίνουμε ως εξαιρετικά προκλητική τη δήλωση του κ.Κόνιγκ ο οποίος δημόσια επεμβαίνει στην διαδικασία της χάραξης των ενεργειακών αποφάσεων μιας κυρίαρχης χώρας. Μόνο να φανταστούμε μπορούμε τι γίνεται στο παρασκήνιο.
Ως Κίνημα Οικολόγων μας ανησυχούν ιδιαίτερα αυτές οι εξελίξεις οι οποίες δείχνουν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής αφού οι Τούρκοι προχωρούν ακάθεκτοι προβάλλοντας τις ίδιες αδιάλλακτες πάγιες θέσεις, ενώ εποφθαλμιούν ξεκάθαρα το Κυπριακό φυσικό αέριο.
Πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο όπου θα παρθούν σοβαρές αποφάσεις για την επόμενη μέρα και να καταρτιστεί σχέδιο Β για αντιμετώπιση της Τουρκικής αδιαλλαξίας. Πρέπει επιτέλους να καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης της Κυπριακής ηγεσίας. Ο κ.Έρογλου μιλά για εντατική διαδικασία “πάρε- δώσε” από τις 6 Μαΐου και η Κυπριακή ηγεσία βρίσκεται σε απόλυτο σκοτάδι. Οι ηγέτες των Τουρκοκυπριακών κομμάτων έχουν πρόσβαση ακόμα και στα πρακτικά των συναντήσεων των συνομιλητών. Τα Κυπριακά κόμματα και ο λαός μαθαίνουν για τις συνομιλίες από διαρροές και δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να υπάρξει επιτέλους πληροφόρηση και να παρθούν αποφάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των Τουρκικών σχεδίων.