Ενδοκυβερνητικές κόντρες για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και η έκταση που έχει λάβει το θέμα με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, είναι τα δύο προβλήματα που καλείται να λύσει άμεσα η νέα κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, παρά την πενθήμερη παράταση που δόθηκε με τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζονται αμετακίνητοι στις αρχικές τους θέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η λύση θα βρεθεί κάπου στη μέση, δηλαδή από το σύνολο των 1.043 υπαλλήλων θα παραμείνουν στις θέσεις τους κάτι παραπάνω από 600 που ζητά ο κ. Μητσοτάκης και κάτι παρακάτω από 883 που ζητά ο κ. Λοβέρδος.
Το θέμα βέβαια δεν θα κλείσει τόσο εύκολα αφού η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αξιολόγηση και στους ΟΤΑ για 4000 υπαλλήλους. Είναι ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και παίρνει συνεχείς παρατάσεις.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοφία Βούλτεψη επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα λέγοντας ότι αυτά «συμβαίνουν στις κυβερνήσεις συνεργασίας», ωστόσο η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, αναφερόμενη στη στάση του νέου υπουργού Παιδείας, έκανε λόγο για «κατεστημένο Λοβέρδου».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ ειδικά μετά την κάκιστη εντύπωση που προκλήθηκε από τα επεισόδια έξω από το υπουργείο και το πρωτοσέλιδο των New York Times .
Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να συναντηθεί με τις απολυμένες καθαρίστριες, αφού όμως, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, «έχει και να τους πει κάτι». Επί του παρόντος γίνεται έρευνα για τους αστυνομικούς που έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις.