Την πλήρη στήριξη του στις αρχές της ανθρωποκεντρικής ατζέντας που αναφέρονται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, δηλαδή η περαιτέρω επένδυση στις ανθρώπινες ικανότητες, η περαιτέρω επένδυση στους θερμούς εργασίας και η περαιτέρω επένδυση στην αξιοπρεπή και μακροχρόνια εργασία, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Στην ομιλία του στις εργασίες του Συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος υιοθέτησε την τριμερή δομή του Οργανισμού μέσω του οποίου εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων και οι ομοσπονδίες των εργοδοτών και των εργαζομένων ανταλλάζουν απόψεις για τις πολιτικές.
Την ίδια στιγμή, η ήδη εξαίρετη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τον Οργανισμό έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την οικονομική κρίση το 2013, με το ILO να προσφέρει πολύτιμη τεχνική βοήθεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων και το θέμα του ελάχιστου μισθού».
Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για αναδιαμόρφωση του κοινωνικού συστήματος πρόνοιας, προς όφελος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, ο Πρόεδρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το ΓΕΣΥ, την αύξηση των επιδομάτων προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, προς τα άτομα με αναπηρίες, επαναφορά του επιδόματος μητρότητας σε πολύτεκνες οικογένειες, την παροχή επιδόματος πατρότητας, την υιοθέτηση μας νέας στεγαστικής πολιτικής, καθώς και τη λήψη απόφασης για δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, με στόχο την παροχή προστασίας και βοήθειας προς τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας.
Πρόσθεσε ότι μετά την εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς στον δημόσιο τομέα στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών για την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, οι κοινωνικοί εταίροι υιοθέτησαν σχετικό κώδικα στον ιδιωτικό τομέα.
Είπε ακόμα ότι ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής προστασίας που έλαβε η Κυβέρνηση έχει αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Ο συνδυασμός των νέων οικονομικών και κοινωνικών μας πολιτικών, η αντοχή και τα ισχυρά θεμέλια της οικονομίας μας, όπως και οι θυσίες του λαού, αλλά πάνω από όλα η εποικοδομητική στάση των κοινωνικών μας εταίρων, οδήγησαν στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και σε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναγνωρίζουμε ότι η διατήρηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της ποιότητας και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας χρειάζεται τη συνεχή προσοχή μας και την εξέλιξη των πολιτικών μας ώστε να προσαρμοστούμε σε μια συνεχώς διαφοροποιούμενο περιβάλλον αγοράς εργασίας.
Προς τον σκοπό αυτό αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε συνεχώς εθνικά σχέδια για αντιμετώπιση των προκλήσεων της εργασίας του μέλλοντος με τη διαχείριση των ικανοτήτων μέσα από, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση στην εργασία, και την προώθηση της επιχειρηματικότητας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «με την πολύτιμη τεχνική βοήθεια του ILO και τη συμβολή των κοινωνικών μας εταίρων, προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε διάλογο για να εισάγουμε τον εθνικό ελάχιστο μισθό όταν υπάρξουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης».
Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος απολαμβάνει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το διεθνές στάτους της κυπριακής οικονομίας έχει αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 7% με πτωτικές τάσεις, από το 16% που βρισκόταν το 2013.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε εξάλλου ότι «εκφράζω την πλήρη υποστήριξη μου στις αρχές της ανθρωποκεντρικής ατζέντας που τίθεται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, δηλαδή η περαιτέρω επένδυση στις ανθρώπινες ικανότητες, η περαιτέρω επένδυση στους θερμούς εργασίας και η περαιτέρω επένδυση στην αξιοπρεπή και μακροχρόνια εργασία.
Είναι ισχυρή και σταθερή μου πεποίθηση ότι μόνο με συλλογική προσήλωση στις πιο πάνω αρχές μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.