Παρά τις έντονες επικρίσεις που έχουν προκαλέσει, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για τον έλεγχο του Διαδικτύου και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα υπογράψει και τα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια.
«Ως πρόεδρος δεν μπορώ να πάρω τη θέση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεν μπορώ να επιβάλω τις αντιρρήσεις μου παρά μόνο σε περιπτώσεις κατάφωρων παραβιάσεων», σημείωσε ο Γκιουλ στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.
«Η αντιπολίτευση έχει γνωστοποιήσει ότι θα προσφύγει (ενάντια στα νομοσχέδια) στο Συνταγματικό Δικαστήριο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο διαφθοράς, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα δύο νομοσχέδια τα οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνα και τα οποία έχουν προκαλέσει την αντίδραση μη κυβερνητικών οργανώσεων, ξένων πρωτευουσών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Το πρώτο νομοσχέδιο ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Διαδίκτυο, προβλέποντας κυρίως ότι η κυβερνητική αρχή τηλεπικοινωνιών (TIB) μπορεί να εμποδίζει την πρόσβαση, χωρίς δικαστική εντολή, σε ιστότοπους που «παραβιάζουν την ιδιωτικότητα» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται «προσβλητικό» ή ότι «κάνει διακρίσεις». Επίσης επιτρέπεται στην TIB να διατηρεί για δύο χρόνια πληροφορίες για το ιστορικό κάθε χρήστη, περιλαμβανομένων των ιστοτόπων που έχει επισκεφθεί στο Διαδίκτυο.
Το άλλο νομοσχέδιο αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί των δικαστών και έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.
Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε εκ νέου σήμερα τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια στην εβδομαδιαία ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του AKP.
«Το Διαδίκτυο δεν λογοκρίνεται, δεν περιορίζεται. Θέλουμε απλώς να βάλουμε ένα τέλος στους εκβιασμούς, τις απειλές και την ανηθικότητα», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του πρέπει να «προστατεύσει τους νέους από τις βλαβερές συνέπειες του Ίντερνετ».
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γκιουλ είχε παραδεχθεί ότι το νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο έχει κάποια προβλήματα.
«Περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα που προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όμως δημιουργεί επίσης και κάποια προβλήματα», επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος από την Ουγγαρία. «Θα τα εξετάσω όλα αυτά μόλις επιστρέψω», πρόσθεσε.
Η εφημερίδα Ραντικάλ προχώρησε σήμερα σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία κατά του νόμου για το Διαδίκτυο, αποσύροντας έπειτα από τέσσερις ώρες —το χρονικό διάστημα που προβλέπει η νέα νομοθεσία να δίνεται σε έναν ιστότοπο προκειμένου να υπακούσει σε μια διαταγή για την απόσυρση μιας πληροφορίας— όλα τα κείμενα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύονται στον ιστότοπό της.