Έκτακτη κοινή συνεδρία Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, αναφορικά με τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Νομοσχέδιο εκποιήσεων)
Δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλου
Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκει να αλλάξει τη σχέση μεταξύ τράπεζας και δανειζόμενου υπέρ των τραπεζών και εναντίον των δανειζομένων.
Η εξουσία και η δύναμη -με αυτό το νομοσχέδιο- κατανέμεται ανισομερώς και απόλυτα στα χέρια των τραπεζών. Εκείνες θα κρατούν το κρέας, εκείνες το μαχαίρι.
Οι τράπεζες θα αποφασίζουν κατά την απόλυτη κρίση τους ποια δάνεια θα αναδιαρθρώνονται.
Οι τράπεζες θα αποφασίζουν κατά την απόλυτη κρίση τους, εάν θα εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας.
Οι τράπεζες θα αποφασίζουν κατά την απόλυτη κρίση τους, ποιες περιουσίες θα εκποιούν, χωρίς δικαστικές διαδικασίες.
Οι τράπεζες θα αποφασίζουν κατά την κρίση τους, εάν θα εκδιώξουν μετά την εκποίηση και τους εγγυητές ή και οποιουσδήποτε άλλους έχουν εξασφαλίσει αυτές τις υποχρεώσεις.
Αντίθετα, οι δανειζόμενοι θα χάσουν τα σπίτια τους, θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους, θα τους μείνουν τα δάνεια, θα τους μείνουν τα ψηλά επιτόκια και ενδεχομένως να είναι και ένοχοι ποινικών αδικημάτων για την παράνομη επέμβαση επί της οικίας τους, που θα έχει μεταβιβαστεί σε κάποιους άλλους τρίτους αγοραστές.
Δεν υπάρχει κανέναν απολύτως δίχτυ ασφαλείας στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών έκαναν σήμερα εκτενείς αναφορές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Δεν το έχουμε ενώπιον μας! Ενώπιον μας έχουμε μόνο την πρόταση να επισπευθούν οι διαδικασίες εκποίησης.
Δεν έχουμε ενώπιον μας κανένα άλλο σχέδιο στήριξης οφειλετών.
Ακόμη χειρότερα, αυτό που εισηγείται η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι για τρίτη φορά να αρπάξουμε τα χρήματα από τους Κύπριους και να τα στείλουμε εξωτερικό.
Η πρώτη φορά ήταν με το «κούρεμα» των ομολόγων, όπου πήραμε τα χρήματα των Κυπρίων φορολογουμένων και τα δώσαμε στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δεύτερη φορά ήταν με το «κούρεμα» (των καταθέσεων), όταν πήραμε τα χρήματα των Κυπρίων καταθετών και τα δώσαμε στην Τράπεζα Πειραιώς. Η τρίτη φορά θα είναι με τις εκποιήσεις, όπου θα παίρνουμε τα σπίτια του κόσμου και θα δώσουμε μερικά δισεκατομμύρια σε κέρδη στους νέους μετόχους των τραπεζών.
Με τις μαζικές εκποιήσεις, που θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του νομοσχεδίου, θα οδηγηθούμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου θα αυξηθεί η ανεργία, θα ενταθεί η ύφεση και θα αποδυναμωθεί ευρύτερα η οικονομία του τόπου. Αυτό το νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιλύει τα προβλήματα των τραπεζών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μείνουν, οι κυπριακές επιχειρήσεις θα καταστραφούν και τα κυπριακά θα χάσουν τα σπίτια τους. Οι μέτοχοι των τραπεζών, όμως, ναι, θα βγάλουν κέρδη.
Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, που το ΔΗΚΟ εισηγείται και επιμένει ότι η τραπεζική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα συνολικό πλαίσιο. Πρέπει άμεσα να:
Διεκδικήσουμε τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, που έφυγαν από την κυπριακή οικονομία
Πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Πρέπει να έρθει ενώπιον μας το πλαίσιο – νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα
Να θεσμοθετηθεί ο κώδικας δεοντολογίας
Η δική μας εισήγηση είναι αυτές οι διαδικασίες, οι διαδικασίες «εξπρές» να ισχύουν μόνο για τα νέα δάνεια και για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια -μετά από συμφωνία με το δανειζόμενο- έτσι ώστε να παρέχεται κίνητρο στις τράπεζες να προχωρούν και να συμφωνούν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων –κάτι που δεν πράττουν σήμερα- αλλά να γνωρίζει και ο δανειζόμενος ποιοι είναι κίνδυνοι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί πλέον με τις δανειακές του υποχρεώσεις.»
Ερώτημα: Το γεγονός ότι –όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών- η Τρόικα δεν αποδέχεται κάποιες θέσεις των κομμάτων, πως το σχολιάζετε;
Νικόλας Παπαδόπουλος:
«Οφείλω να σημειώσω ότι η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Στη συζήτηση στην Επιτροπή, ακούσαμε νέες ευφάνταστες εισηγήσεις τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών, όσο και από το κυβερνών κόμμα, άρα τελικά ας αποφασίσουν: Αυτό είναι το πακέτο και τελείωσε ή συζητάμε ακόμα τις εισηγήσεις του κυβερνώντος κόμματος και του υπουργού Εσωτερικών; Με αυτές τις εισηγήσεις έχει συμφωνήσει η Τρόικα ναι ή όχι;»