Δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου για την συρρίκνωση της οικονομίας και εισηγήσεις για την επαναπραγμαδιάτευση του μνημονίου:
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Κυπριακή οικονομία έχει συρρικνωθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς το τέταρτο τρίμηνο του 2014 απ’ ότι το τρίτο.
Η ύφεση επιδεινώνεται και δεν μειώνεται όπως προέβλεπε η Κυβέρνηση.
Αυτό είναι το 14ο συνεχές τρίμηνο που η Κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ύφεση. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση απ’ όλες τις χώρες του μνημονίου πλην της Ελλάδας.
Και όλα αυτά πριν να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές συνέπειες στη Κυπριακή οικονομία από τη Κρίση και τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Είναι πλέον αμφίβολο αν θα έχουμε ανάπτυξη το 2015.
Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα οποία διέψευδε μόλις πριν δυο μήνες ο Υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται και οι προβλέψεις του ΔΝΤ του περασμένου Οκτωβρίου που έλεγαν ότι, το 2015 θα είναι η χρονιά που για πρώτη φορά στην ιστορία μας, το κατά κεφαλή εισόδημα της Κύπρου θα είναι χαμηλότερο από της Ελλάδας.
Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τις πρακτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία επίσης αμφισβητούσε τα στοιχεία που δεν τη βόλευαν, αμφισβητεί τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και επιμένει ότι είμαστε οι «Πρωταθλητές των Μνημονίων» και ότι «θα βγούμε από το Μνημόνιο το 2015».
Καλούμε την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να σοβαρευτεί και να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα ζητήματα της οικονομίας.
Οι εκποιήσεις δεν θα καλύψουν τις τρύπες της κυπριακής οικονομίας και πρέπει επιτέλους οι Κυβερνώντες να πάψουν να κρύβονται πίσω από τη Βουλή.
Απαιτούνται ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων της Κυπριακής οικονομίας.
Το ΔΗΚΟ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα βγούμε από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.
Δεν περιοριζόμαστε στις διαπιστώσεις. Προτείνουμε Λύσεις.
Εισηγούμαστε, την Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου,
• Για την επιστροφή κεφαλαίων, προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων ανάπτυξης.
Εισηγούμαστε,
• Μέτρα για την προώθηση των Αναδιαρθρώσεων και τη Μείωση των επιτοκίων.
Εισηγούμαστε,
• Τη Δημιουργία τράπεζας διαχείρισης προβληματικών δανείων
Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του Νέου Μοντέλου Ανάπτυξης που εμείς εισηγούμαστε.
Ελπίζουμε ότι οι Κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν επιτέλους την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι πολίτες και να πάψουν να ζουν στο κόσμο τους.
Όταν το πράξουν, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος και ο λαός μας.