Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ
Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, λόγω της κυρίαρχης θέσης της συγκεκριμένης υπερδύναμης στον πλανήτη.
Η επίσκεψη αναδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, τόσο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και διεθνώς, θέση η οποία εδραιώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια χάρη στη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Σχέδιο Ανάν το 2004, την ένταξη μας στην Ευρωπαική Ένωση και την Ευρωζώνη και, ασφαλώς, χάρη στην ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δυστυχώς, επί της ουσίας και παρά την έντονη φημολογία που για εσωτερική κατανάλωση είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες από κυβερνητικούς κύκλους, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη ή ουσιατική εξέλιξη.
Είναι φανερό ότι η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει προκλητική, άκαμπτη και αμείωτη και ως εκ τούτου δεν έχει υπάρξει οπιαδήποτε ανακοίνωση που να αφορά το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου ή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως φημολογείτο από το ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών.
Αντίθετα, ακούσαμε τον κ. Μπάιντεν να προβαίνει σε μία δήλωση μέσω της οποίας τήρησε απολύτως ίσες αποστάσεις, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναφορά στην τουρκική αδιαλλαξία αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει ενταθεί μετά την πρόσφατη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου και την τηρούμενη πολιτική του «καλού παιδιού» από την πλευρά μας. Επιπρόσθετα, οι διαδικαστικού χαρακτήρα ψεσινές ανακοινώσεις σε σχέση με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων ή τις συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δημιουργούν την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ έχουν αντικαταστατήσει τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και τον κυπριακό λαό εάν έχει αποφασίσει τον παραγκωνισμό των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία και αν έχει εκχωρήσει ρόλο διαμεσολαβητή στις ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά τις εντυπώσεις και την επικοινωνιακή πτυχή της επίσκεψης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι πανηγυρισμοί κάποιων για την καλοδεχούμενη – πλην όμως αυτονόητη – δήλωση του Αμερικανού Αντιπροέδρου περί αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισκιάζεται σαφώς από την επίσκεψη του δεύτερου τη τάξει αμερικανού αξιωματούχου στα κατεχόμενα. Μια επίσκεψη που από μόνη της αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.