Μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών και με την υπόσχεση ότι θα ανταμώσουν ξανά για την επόμενή τους κινητοποίηση, δεκάδες εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα με το κεντρικό σύνθημα “Η Κοινωνία Αντιδρά, Αντιστέκεται και Διεκδικεί”, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και καταγγέλλοντας την Τρόικα, που επιβάλλει αυτή την πολιτική -όπως αναφέρεται σε Ψήφισμα των συγκεντρωθέντων- “εκβιαστικά και αγνοώντας τις καταστροφικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους εργαζομένους και στις κοινωνίες”.
Οι συγκεντρωθέντες, μετά την έγκριση ψηφίσματος και φωνάζοντας συνθήματα, όπως “Έξω η Τρόικα από την Κύπρο”, , σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα και περικύκλωσαν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείει το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, αποκλείοντας συνάμα και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και το “Σπίτι της Κύπρου”.
Ακολουθώντας τις υποδείξεις των διοργανωτών (ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, μερικών από τις παρατάξεις της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΥΣΥ, ΠΟΦΕΝ, ΕΚΑ, ΠΣΕΜ ΣΥΤΕΠΑΚ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνησης Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, Κίνησης Πολιτισμού, Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων, Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και Συνδέσμου Οικοκυρών) και με την καθοδήγηση του Συντονιστή της Κοινωνικής Κινητοποίησης, άνεργου δημοσιογράφου Γιώργου Σοφοκλέους, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έστειλαν μηνύματα προς την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως, “όσο θα συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές που έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να υποφέρουν, η κοινωνία θα αντιδρά και θα διεκδικεί την ποιότητα και το επίπεδο ζωής που αξίζουν στους ανθρώπους της”.
“Βιώνουμε όλοι”, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε διά βοής στη σημερινή συγκέντρωση, “τη σκληρή λιτότητα, η οποία έχει επιβληθεί μέσα από το Μνημόνιο, καθώς και την απουσία έγκαιρης και ουσιαστικής κοινωνικής διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται επικίνδυνα οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις που ήσαν αποτέλεσμα αγώνων και κόπων πολλών δεκαετιών”.
“Οι τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του κυπριακού Μνημονίου όχι μόνον συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το λαό μας, αλλά χειροτερεύουν καθημερινά τη θέση του, με πολύ δυσοίωνες τις προοπτικές για το μέλλον”, τονίζεται στο ψήφισμα.
“Η νέα κινητοποίησή μας”, δηλώνουν οι συγκεντρωθέντες, “στοχεύει να αναδείξει για ακόμη μια φορά την αντίδραση και την αντίστασή μας στις σκληρές και ανάλγητες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στην κυπριακή κοινωνία και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια που αναπαράγονται ως φαύλος κύκλος”.
Οι πολίτες του τόπου, που διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας, τις απολύσεις, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τις αποκοπές στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, σε μισθούς και επιδόματα, διεκδικούν “πολιτική ανάπτυξης, με την ενεργητική συμβολή του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης και δουλειές για τους ανέργους”.
“Διεκδικούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μιαν Ευρώπη των λαών, όχι των αριθμών και οικονομικών δεικτών” και “καταγγέλλουμε τις πολιτικές της Τρόικας, οι οποίες επιβάλλονται εκβιαστικά αγνοώντας τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους εργαζομένους και στις κοινωνίες”, τονίζεται στο ψήφισμα, με το οποίο ζητείται, επίσης, η τιμωρία όσων κριθούν ένοχοι και υπαίτιοι της οικονομικής τραγωδίας στον τόπο.
Σε σύντομη ομιλία του, στη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ζήτησε την ενότητα όλων των εργαζομένων και ανέργων και όλων των κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων σε έναν κοινό αγώνα κατά της πολιτικής λιτότητας, προειδοποιώντας, όπως είπε, “ότι είμαστε περισσότερο αποφασισμένοι και ακόμα πιο ενωμένοι, για να συνεχίσουμε αυτήν τη μάχη”.
“Δεν είμαστε”, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, “διατεθειμένοι να παραδώσουμε αμαχητί όσα κέρδισαν με τους αγώνες τους οι παππούδες, οι πατεράδες μας και εμείς, για να μπορεί η Τρόικα να πανηγυρίζει ότι επέτυχε τους στόχους της”.
Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, κατήγγειλε, επίσης, “την Τρόικα και τους κυβερνώντες για την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά τους, να αρνούνται την πραγματικότητα, ότι δηλαδή αυτό το Μνημόνιο μετατρέπει την Κύπρο σε χώρα και κοινωνία φτωχών και δυσπραγούντων”.
“Η οργανωμένη κοινωνία”, είπε ο κ. Διομήδους, “δίδει και πάλιν σήμερα βροντερό και παρών της και το μήνυμα στους κυβερνώντες και στους εκπροσώπους της Τρόικας ότι αντιδρά και διεκδικεί ανάκαμψη, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, διεκδικεί τερματισμό της διάλυσης του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και προστασίας, διεκδικεί ευκαιρίες και ένα καλύτερο μέλλον για τις στρατιές των άνεργων νέων”.
Εκ μέρους οργανώσεων των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, ο Σωτήρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι “τρεις από τις έξι παρατάξεις της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισαν χθες να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από αυτήν της ηγεσίας τους και να βρεθούν εδώ”.
“Αυτές”, όπως ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, “είναι η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η Νέα Πνοή Καθηγητών και η Συνεργασία Καθηγητών”, οι οποίες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, διότι, πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους, “τα προβλήματα δεν είναι ούτε κόκκινα ούτε γαλάζια, αλλά είναι μαύρα” και “για αυτό και εμείς”, συνέχισε, “είμαστε και σήμερα εδώ και θα είμαστε ξανά σε αυτό το μετερίζι του αγώνα για όσο χρειαστεί”.
Από την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, ο ΓΓ της οργάνωσης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι “οι δάσκαλοι της Κύπρου αξιώνουν την προστασία και διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού της Παιδείας, μακριά από εκπτώσεις και πολιτικές λιτότητας”.
Ο ΓΓ της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών, Γρηγόρης Κατσελλής, χαιρέτισε τη σημερινή δεύτερη συγκέντρωση κατά της λιτότητας και της Τρόικας, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να περισφίγγουν “τον κλοιό γύρω από το λαιμό αυτών που μας κατάντησαν εδώ” και ότι ποτέ δεν θα συμφωνήσουν “με την ατιμωρησία και την εξαθλίωση που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία και θα ξεχειλίσει το ποτήρι”.
Οι δημοσιογράφοι, διά του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνη Μακρίδη, δήλωσαν ότι συμμετέχουν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους.
“Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ”, δήλωσε ο κ. Μακρίδης, “για να ενώσουμε τις φωνές μας, να τις υψώσουμε και να τις κάνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι ο εργαζόμενος υποφέρει, ότι δεν πάει άλλο πια και δεν αντέχεται. Δεν είμαστε αριθμοί, είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια”.
Ανάλογα ήσαν τα μηνύματα καταδίκης της Τρόικας και των συνεργατών τους στην Κύπρο για τα μέτρα λιτότητας από τις υπόλοιπες οργανώσεις και ομάδες πολιτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, η οποία έληξε λίγο μετά το μεσημέρι, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ειρηνικά και χωρίς οποιαδήποτε επεισόδια ή άλλα προβλήματα, παρά το προσωρινό κλείσιμο κάποιων δρόμων και λωρίδων κυκλοφορίας για τα μηχανοκίνητα οχήματα.