Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Η ημέρα αυτή επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη, με σύνθημα «Νικήστε το Διαβήτη».
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω του διαβήτη.
Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται λόγω της κακής διατροφής και της αποχής από τη σωματική άσκηση.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.Παγκοσμίως, τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη.
Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Τι είναι ο διαβήτης
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει ινσουλίνη, η οποία μετατρέπει τους υδατάνθρακες που λαμβάνουμε από τις τροφές σε ενέργεια. Χωρίς την ινσουλίνη, τα σάκχαρα που απελευθερώνονται από τις τροφές και τα ποτά/ροφήματα που καταναλώνουμε συσσωρεύονται στο αίμα.
Ο διαβήτης διακρίνεται σε τύπου 1 και τύπου 2, με τη δεύτερη μορφή να είναι πολύ συχνότερη από την πρώτη (περίπου 90% όλων των περιστατικών διαβήτη). Στο διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη όμως αυτή δεν επιδρά αποτελεσματικά ώστε να εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, γνωστός και ως νεανικός διαβήτης, είναι πολύ λιγότεροι σε αριθμό. Στο διαβήτη τύπου 1, ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη και χρειάζεται ο ασθενής να κάνει ενέσεις ινσουλίνης προς ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Επιπλοκές & πρόληψη διαβήτη
Όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα, το εγκεφαλικό, την τύφλωση, τη νεφρική ανεπάρκεια και τον ακρωτηριασμό των άκρων.
Τα βήματα που προτείνει ο ΠΟΥ για πρόληψη και αποτελεσματική διαχείριση είναι τα εξής:
– Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού
– Σωματική δραστηριότητα, έντονη σωματική άσκηση για μισή ώρα την ημέρα
– Επίσκεψη στο γιατρό εάν υπάρχουν υποψίες για αυξημένο κίνδυνο διαβήτη
– Τήρηση των συμβουλών του γιατρού, λήψη της αγωγής που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός
Εάν ακολουθήσουμε τα βήματα αυτά, μπορούμε να ανακόψουμε τις τάσεις εξάπλωσης του διαβήτη και να νικήσουμε τη μεταβολική νόσο.