Σαν σήμερα ψηφίστηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.Η Σύμβαση, που θέτει τις αρχές για την ευημερία των παιδιών και αποτελείται από 54 άρθρα, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Στις 20 Νοεμβρίου 2009 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) από τα Ηνωμένα Έθνη. Μέχρι σήμερα η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από 193 χώρες. H Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.
Οι 4 Βασικές Αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, αλλά οι τέσσερις βασικές αρχές θεωρούνται θεμελιώδεις:
– Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Το παιδί δεν πρέπει ούτε να επωφελείται, ούτε να υποφέρει εξ’ αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ’ αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ’ αιτίας της κοινωνικής του θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκε, ή επειδή έχει κάποια αναπηρία.
-Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για το παιδί και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
-Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα πρέπει να προστατεύουν το παιδί και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή του – φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
-Συμμετοχή (άρθρο 12): Το παιδί έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του και οι απόψεις του πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Διαβάστε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού